Начало Култура Скоро стартира десетото издание на „Нощ Пловдив“ 2014

Скоро стартира десетото издание на „Нощ Пловдив“ 2014

39
0
СПОДЕЛИ

zx620_2295837„София, Пловдив те очаква“ – е само един от слоганите, който придружава кампанията за десетото издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. Тази година събитието представя богата програма, част от която е блокът, наречен „Тъмната страна на Нощта“. Както посочват организаторите, тя се развива „през произведенията, през устойчивостта на зрителя да се фокусира точно в полунощ, осъществява мистичния съюз между изкуството и всяка друга мания, слабост, ексцентричност, която мами, съблазнява и дразни човека“.

Разположен в шест локации от алтернативната карта на Пловдив – Техникума по дървообработване, Тютюневия склад, квартал „Капана“, улица „Отец Паисий“, кино „Космос“, Евангелската съборна църква, проектът е „потопен в сянката на подсъзнателното“, а негови куратори са творческият колектив фондация „Изкуство – дела и документи“ – основана през 2008 г. като първото и единствено до момента професионално обединение на куратори в България.

В юбилейната програма основно е присъствието на завършилата сценография в Национална художествена академия през 1997 г. и дипломирала се през 2002 г. в Висшето училище за изящни изкуства Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, Париж – Рада Букова.

Проектът й Прекосяване на пустинята свързва шестте локации по маршрута на „Тъмната страна на Нощта“. Съставени от шест етапа, историите нямат определена последователност, но всяка се намира в определена връзка и зависимост с останалите и от инстинкта на публиката да ги открие и разчете. „Тъмната нощ на душата“ е израз, приписан първоначално на Хуан де Йепес Алварес (Йоан от Кръста), и обозначава временно духовно запустение в мистичната традиция, при което „Бог е скрит“, а вярата се колебае. Наречено „Сахара на сърцето“ от Ричард Дж. Фостър, това е времето, когато човек „измерва своето недостойнство в низходящо движение“, преди да измери „своето величие в движение нагоре към светлината“. Поради това не е отрицателен опит. Същият Йоан от Кръста разграничава две нощи: тази на сетивата и тази на ум.

В проекта „Прекосяване на пустинята“ могат да се видят следните събития: „Дуел“, 12 и 13 септември от 19:00 до 00:00 ч. В Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ (ул. „Гладстон“ 70), прожекция с участието на: Ерик Ломбар, Блу Сабат Блак Фиджи, Каролин Прадал, Пеир Франческо Лероз.
Гледай внимателно, открий квадрата“, 12 и 13 септември от 19:00 до 01:00 ч. в Тютюневия склад (ъгъла на ул. „Екзарх Йосиф“ и ул. „Иван Вазов“).
Светлинната инсталация „Хвърляне на лъч“, 12 и 13 септември, от 19:00 ч. в кино „Космос“ (ул. „Гладстон“)
Рецитал на жестомимичен език“, 12 септември в Евангелската съборна църква (ул. „Лейди Странгфорд“ 21) от 19:00 ч.
Концерт на дуо Вучкова–Тике, по идея на Рада Букова, Евангелската съборна църква (ул. „Лейди Странгфорд“ 21) от 22:00 ч.
13 септември

Утрото започва днес“, площад „Марукян“, кв. „Капана“гъла на ул. „Георги Бенковски“ и ул. „Йоаким Груев“) от 19:00 ч.
Най-тъмно е преди зазоряване“, ул. „Отец Паисий“ от 19:00 ч.

В Тютюневия склад (ъгъла на ул. „Екзарх Йосиф“ и ул. „Иван Вазов“) ни очакват няколко интересни събития. Silent Rock Festival, проект наПиер Бисмут, е концерт, който „по всяко едно време може да бъде чут от един-единствен слушател“, а изпълнители са музикантите отPistamashina. Целта на Silent Rock Festival е не да представи на публиката отделно произведение, а да превърне събирането на публика само по себе си в произведение. Представянето на интимно събитие в публичен контекст поставя зрителя в спектакъл в спектакъла.
12 и 13 септември, от 22:00 до 23:00 ч., на 1-вия етаж

„Три начина да бъдеш щедър в условия на стрес“ (Варшава/Антверпен), 2014 г. е работа на Крейг Хевънс и представлява изложба на архивни мастиленоструйни разпечатки. Възникването на мащабна тютюнева промишленост е ключова точка в развитието както на Съединените щати, така и на Пловдив. Тя изследва и документира взаимоотношенията между хора, които пушат от една цигара и с какво този ритуал на даване и получаване се различава в различните страни.
12 и 13 септември от 19:00 до 01:00 ч.

Вечерното токшоу
„Тишината на Космоса“ на Десислава Димова представлява телевизионен театър и според организаторите, „както обикновено, е интелектуална трибуна за най-разнообразни, но винаги високо професионални мнения по свръхестествени въпроси“. Изкуствовед, специалист по феномени, новинарка, ангел и художничка са се събрали този път, за да обсъдят важността на формите, които посланията от други светове приемат. Разговорът кулминира в пърформанс, който неочаквано дори за своя автор става вектор на едно смайващо проявление.
12 септември, от 19:00 до 23:00 ч., 2-рия етаж, на 13 септември зрителите ще могат да видят видеозапис на представлението.

Филмите на Мишел Найсмит създават свят, който чертае неясните граници между действителното и фантазното, лудостта и ексцентричността, между хора, животни, архетипи и фантастични създания. Загадъчни и медитативни, произведенията й изследват характера на визуалната медия – образ, текст, ритъм, светлина и тъмнина – превръщайки се в сурови, но сложни лабиринтни конструкции. Найсмит постига почти хипнотично въздействие без следа от илюзионизъм. Реквизитът е подръчен, филмовите локации – част от ежедневието й, а актьорите – самата тя и нейни приятели.
Ще видим видеоретроспективата на Мишел Найсмит – „Хелиотроп“ на 12 и 13 септември от 19:00 – 23:00 ч. на 2-рия етаж

Наситена програма следващия уикенд ни очаква и в кино „Космос“(ул. „Гладстон“)
Лазерни изрезки, риба и пържени картофи“ на работа на живеещия в Стокхолм Карл Палм. Той завършва Кралския институт на изкуствата в шведската столица. Творчеството му се простира в широк спектър от медии – включително рисунка, скулптура, печат, инсталация, обхващайки и кураторството. В момента Палм подготвя втория брой на изданието Good Times & Nocturnal News с участието на художници и писатели от различни страни, което ще бъде представено в Центъра за съвременно изкуство във Вилнюс.
12 и 13 септември от 19:00 ч.

По същото време ще се представи и „Краят е само началото на нова история“, 2014, на Крейг Хевънс – двуканална прожекция на заключителни сцени от стоте най-известни американски филма. Киното формира основата на постмодерния визуален език, а американската филмова индустрия играе централна роля за влиянието на САЩ върху световната култура.
12 и 13 септември от 19:00 ч.

Няколко видеа привличат внимание. Двадесет и три минутнотоВодата в млякото съществува от 2008 г. е работа на Лoрънс Вийнър и е с ограничен възрастов достъп 18+. Видеото представя група персонажи в момент на несъвместими, но паралелни реалности. Действията на актьорите са съзвучни с жанра на филмите за възрастни.
13 септември, от 00:00 ч., ул. „Отец Паисий“ 5

Във „Фолксваген: Благословена кола“
художникът Камен Стояновпрогонва злите сили от „Фолксваген Голф модел 1“ и се придвижва с него до Пловдив, за да го паркира на ул. „Отец Паисий“. В паркираната кола започва със сцена, в която Стоянов тика 33-годишния фолксваген към Софийските централни гробища, но не за да го погребе, а за да го прочисти от зли сили и да го превърне в художествен обект.
12 и 13 септември, от 16:00 до 22:00 ч.,ул. „Отец Паисий“ 5

Лъчезар Бояджиев ще направи лекция-разходка, наречена „Тики-така Пловдив“ („Сънят на чудовищата поражда разум“). На 12 септември началото от галерия Sariev Contemporary с край Джумая джамия, а на 13 септември – начало Джумая джамия и край площад „Централен“. От 21:00 до 22:00 ч.

Интересна локация е и Евангелската съборна църква, която помещава проектите на Камен Стоянов и Рада Букова с участието на Фани Футерккнехт и дуо Вучкова–Тике.

Автор: Надежда Чипева

Източник: Capital.bg