Начало Общество Скритото “Панагюрско съкровище”

Скритото “Панагюрско съкровище”

СПОДЕЛИ

Панагюрище се сдоби със световна слава благодарение на тракийското съкровище, намерено в района. Но от няколко години в града се развива нов, безценен потенциал, свързан с благополучието на местната общност – талантливите деца на възрожденския град. Голяма част от тях вече пета поредна година са в основата на успешното провеждане на елитния турнир по тенис на маса, привличащ все по-голям интерес на най-добрите в играта. Да си близо до такива майстори е възможност, както да запалиш желанието да станеш спортист, така и да развиеш своите социални умения в търсене на самоусъвършенстване.

Анна Кекова е идеалният пример за това. „На 16 години тя използва вдъхновението да бъде близо до японските състезатели, за да започне да учи техния език“.

„За трета година следя отвътре случващото се в „Арена Асарел”, а за втора помагам като доброволец. Турнирът ме вдъхнови да опитам предизвикателството да науча японски. През миналата година осъзнах, че трябва да положа много повече усилия, за да постигна целта си. Записах се сама в японски център „Агора” в София, без знанието на родителите ми. Когато те разбраха колко силно искам да науча този език ми позволиха да пътувам сама всеки уикенд от Панагюрище до столицата”, разказва Ани, която помага в превода на интервютата на японските състезатели.

12-годишният Танчо Нейчев пък има привилегията да бъде на самото игрално поле. Той е сред децата, които събират топките по време на официалните мачове.

„Страшно вълнуващо и интересно е да съм близо до масата и играчите. Тренирам от почти една година. Гледах клипове в интеренет и много ми хареса този спорт. Моят любим състезател е Ма Лонг. Пожелавам си някой ден да стана световен шампион като него”, споделя с ентусиазъм Танчо. Той имаше възможността да участва в официалното откриване на турнира, където размени няколко удара с председателя на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов.

За Йоана Ботева удоволствието от 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open е съчетано и с отговорността да се грижи за младежите и децата, които помагат в организацията. Тя е на 22 години и е студент по право в Софийския университет.

„За втора поредна година съм отговорник за „техническия екип”, ако така можем да обобщим хората, които помагат почти във всяка дейност, свързана с провеждането на турнира. Около 20 души, предимно деца от местни училища, съдействат за акредитирането на участниците, следят за достъпа до различните зони в залата, действат като стюарди по трибуните, грижат се за реда в тренировъчната зала, помагат при трансферите на отборите към хотелите, помагат за преустройството на залата в различните състезателни дни и др. Някои от тях са още от първата година на турнира”, споделя Йоана и допълва, че още с края на надпреварата започват запитванията с желание децата да бъдат част от Asarel Bulgaria Open и следващия сезон.

„Много е изтощително. Работата е отговорна, но всички я вършат с желание и отдаденост. Крайният резултат винаги  е удовлетворяващ”.

Деца и младежи, които ще почерпят вдъхновение за нови предизвикателства в живота си. Някои от тях ще продължат да преследват спортни успехи, докато други ще вложат енергията си в различни сфери.  Това са истинските победители в турнира 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.