Начало Общество Славянско дружество „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище ще посрещне съмишленици от цялата...

Славянско дружество „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище ще посрещне съмишленици от цялата страна

73
0
СПОДЕЛИ

Славянско дружество „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище ще посрещне свои приятели и съмишленици от София и страната на 11 май (неделя). Това съобщи за PIA-news председателя на дружеството Стефан Рапонджиев. Сред гостите ще е проф. Стефан Дойнов, който е зам.-председател на Славянско дружество – София. Тук също ще пристигнат и представители на дружествени клонове от Смолян, Хасково и други градове, като общият им брой ще наброява около 100 човека.

Проф. Марин Дринов
Проф. Марин Дринов

Гостите ще бъдат посрещнати, от панагюрските си домакини, в родната къща на проф. Марин Дринов по стар български обичай с хляб и сол. Специално за тях танцов състав „Средногорска жарава“ ще поднесе свой кратък поздрав чрез изкуството на народните танци. От там членовете на дружеството ще се отправят към къщите-музеи Тутева къща, Лекова къща, къща-музей Райна Княгиня. Ще посетят също и залата-трезор за да видят оригинала на Панагюрското златно съкровище. В следобедните часове членовете на славянското дружество ще се отправят към местността Оборище за поклонение.

Трябва да отбележим, че датата 11 май не е случайно избрана – тогава е празникът на славянските първоучители Св. Св. Кирил и Методий.

Част от интериора на родната къща на Марин Дринов
Част от интериора на родната къща на Марин Дринов