Начало Местна власт Мистериозен мейл и словесна престрелка между кмета и председателя на Общинския съвет...

Мистериозен мейл и словесна престрелка между кмета и председателя на Общинския съвет (ОБНОВЕНА)

СПОДЕЛИ

Веселина Ралчева: Готова съм да подам оставка, ако ГЕРБ ми я поискат

Неочакван обрат взе дебатът по приемането на отчета за изпълнението на бюджета на общината за полугодието на 2014 година.

Словесна престрелка между кмета и председателя на Общинския съветСловесен дуел се разрази между председателя на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева и кмета на общината Никола Белишки.

Скандалът започна с изваждането на показ от кмета на мистериозен имейл, получен погрешка в общинска администрация и подписан от местен журналист, който Белишки нарече „Мадам В.“ . В мейла се коментира как ще гласуват по първа точка някои от съветниците  от лявата част на залата, като става ясно, че цитираните в текста имена няма да подкрепят точката. От трибуната кметът изрази своите съмнения в задкулисие и попита кой е тайнствения адресат, от който, пак според текста на мейла, се очаква също да не подкрепи точката. Това предизвика реакция от страна на Веселина Зумпалова- Ралчева, която обясни, че въпросът на кмета най-вероятно е отправен към нея и каза, че не може да работи в тези условия. Тя бе категорична, че комуникацията между Общинския съвет и Общинска администрация не върви, че не се предоставят справки в електронен вид и че тази ситуация спъва работата на комисиите към Общинския съвет. Председателката на местния парламент упрекна кмета в тенденциозно отношение.  Ралчева заяви, че проблемите са се натрупали през годините, но тя е готова да влезе в ролята на своеобразен катализатор за разрешаването им, тъй като  ситуацията продължава твърде дълго – вече три години. „Зад мен не стои група, аз бях предложена за председател от групата на ГЕРБ, с мотива, че съм консенсусна фигура,  и съм избрана с гласовете на ГЕРБ и БСП, затова съм готова да подам оставка, ако ГЕРБ ми я поискат“ – заяви Веселина Зумпалова-Ралчева.  В отговор кметът Белишки заяви, че никъде в закона за местното самоуправление няма точка, която да задължава администрацията да предоставя електронни справки, което обаче не означава, че ако някой поиска такава, няма да я получи. „От началото на мандата ми до сега на всяко заседание на комисия има представител на общинското ръководство, а всички помним как беше преди 2011 година“, посочи Белишки. „Приемам всякаква критика, но не и лични нападки, особено, когато не са обосновани“ – каза още кметът. В следващите минути двамата си размениха още остри реплики, като една от тях, отправена  от Ралчева към съветниците от ГЕРБ бе, че групата си заравя главата в пясъка и не смее да се противопостави на Белишки. Това пък предизвика реплика на съветникът Томи Наплатанов, който попита Ралчева откъде знае дали съветниците не се противопоставят на кмета, след като не е присъствала на нито едно тяхно събрание. Той заяви, че се чувства засегнат и попита: „Така като ни гледате, приличаме ли ви на послушковци и безгласни букви?“.

„Притеснен съм от това, на което ставаме свидетели в момента. Това са въпроси от кухнята, които могат да се решат, както се казва с е едно „добро утро , как си“. Изострянето на отношенията между кметът и председателят на Общинският съвет не са от полза за никого, трябва да се търси диалог“ – това заяви пък съветникът от БСП Марко Мечев.

Малко след това, по предложение на Надежда Пърлева, бе сложен край на дебата, а съветниците излязоха в 15-минутна почивка.

4 КОМЕНТАРА