Начало Общество Снегът спира, студът продължава

Снегът спира, студът продължава

СПОДЕЛИ

През декември ще има и дни с над 15 градуса

Валежите спират, но вятърът ще е силен и условията за снегонавявания в източната част от страната остават и днес. В Западна България облачността ще намалее в много райони до ясно и тихо време. 

Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат между -12 и -7 градуса, а най-високите – между 12 и 17 градуса.

Към 3-4 декември температурите ще се повишат, ще има значителна облачност и валежи, главно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието.

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е относително по-малка, а температурите ще са относително по-високи.

Повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 декември и 20 декември.

През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони, Предбалкана и високите полета, отново дъждът да преминава в сняг.

Астрономическата зима започва на 21 декември, в 12.02 ч. 

Днес в планините ще преобладава слънчево време. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1, на 2000 метра – около минус 5 градуса.

Край морето ще има повече облаци, преди обяд ще има слаби превалявания от дъжд и сняг. На брега термометрите ще се качат до 5 градуса, а сред вълните от 3-4 бала – до 13 градуса.