Начало Общество СОУ „Нешо Бончев“ се включи в Европейската седмица на програмирането

СОУ „Нешо Бончев“ се включи в Европейската седмица на програмирането

СПОДЕЛИ

Ученици от СОУ "Нешо Бончев"   „Програмирай –  превърни идеите си в реалност“– това е мотото на Европейската седмица на програмирането, която се проведе в цяла Европа от 11 до 17 октомври 2014г. СОУ „Нешо Бончев“ също се включи със собствени прояви във второто издание на тази инициатива.

През изтеклата седмица, учителката по ИТ и информатика Недялка Коларова проведе лекции с всички класове от гимназиалния етап на обучение. Госпожа Коларова обсъди с учениците същността на програмирането, нуждата от писането на кодове и какво означава да бъдеш програмист. Всички лекции приключиха с първи стъпки в проектирането и писането на програми. Много ученици се вдъхновиха от първите си проекти и категорично заявиха, че тази наука макар и нелесна е много увлекателна. Много от тях бяха категорични, че искат да се развиват професионално в тази област.

Седмицата на програмирането завърши с онлайн среща с преподавателя по Компютърни науки в университета в Бат, Обединеното кралство – доктор Фабио Немец. Ученици със засилен интерес към програмирането се включиха в срещата и задаваха въпроси за тази наука, за това как да станат програмисти, позитивите и негативите да бъдеш такъв, с кой програмен език би трябвало да започнат да се учат бъдещите програмисти и други. Господин Немец беше изключително отзивчив и отговаряше подробно на всеки въпрос. На въпроса зададен от госпожа Коларова, как да мотивираме учениците да програмират, преподавателят от английския университет отговори, че трябва постепенно и с много упоритост да ги въвлечем в тази наука. Като начало много би било увлекателно да се научат да програмират игри, след което постепенно се премине към по-сложни програми. Телемоста се проведе в изключително приятелска и задушевна атмосфера и завърши с призива „Нека вашите идеи станат реалност с помощта на програмирането!“

Технологията е част от нашия живот, а да знаеш основите на програмирането и писането на изходен код на програми е като да знаеш да четеш в 21 век – базова грамотност, която същевременно учи на решаване на проблеми, колективна работа и креативност. Защото всяко взаимодействие между човека и компютъра става чрез изходния код – независимо дали човек създава уеб  приложение, следва GPS ориентири докато шофира или иска да революционизира социалните отношения.

Европейската седмица на програмирането е подкрепена от еврокомисарите Нели Крус по цифровите технологии и комисар Андрула Василиу за образованието и културата. Те заедно изпращат писмо но министрите на образованието на страните от ЕС с призив да насърчат децата да участват в Европейската седмица. Според тях популяризирането на уменията по програмиране в Европа е част от решението на проблема с младежката безработица. В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране. Над 90% от професиите днес изискват известни компютърни умения. Освен това броят на завършилите компютърни науки не се увеличава със същите темпове като търсенето на съответните умения. Много свободни работни места в сферата на ИКТ остават незаети въпреки високото равнище на безработица в Европа. Ако не намерим решение на този проблем на европейско и национално равнище, можем да бъдем изправени пред недостиг от 900 000 компютърни специалисти до 2020 г.