Начало Здраве Спешно отделение на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ е готово да посрещне пациенти от още...

Спешно отделение на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ е готово да посрещне пациенти от още 7 общини в Средногорието

СПОДЕЛИ

Работното време е 24 часа, 365 дни в годината. Мястото е Спешно отделение в „МБАЛ-Уни Хоспитал“. Всеки ден през него минават над 50 пациенти, а по време на празници цифрата достига над 80 болни, от община Панагюрище и околността.

Високо квалифицираната помощ на Спешно отделение на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ е готово да посрещне пациенти от още 6 общини от Средногорието – Златица, Пирдоп, Копривщица, Мирково, Чавдар, Антон, Челопеч. В отделението има лекари със специалност – Спешна медицина, Вътрешни болести, Инфекциозни болести, Паразитолия и др.

Има и двама млади лекари – д-р Петър Шумаров и д-р Синиша Дукоски от Македония. Д-р Румяна Вълкова, началник на Спешно отделение смята, че скоро завършилите медицина имат възможност да се обучават в добра база, прекрасни условия, да се чувстват комфортно и да боравят с медицинска техника на световно ниво.

„Разбрах, че младият лекар може да се развива дългосрочно, че има перспектива, че при всеки пациент се спазват европейски практики за лечение. Затова започнах работа тук“, каза д-р Шумаров, завършил с пълно отличие Медицинския университет. Златният Хипократ отбеляза, че в Спешно отделение се работи по алгоритми и европейски гайдлайни. „С една дума се спазват утвърдени европейски практики за лечение“, допълни д-р Вълкова и поясни, че младите лекари ще специализират в „МБАЛ-Уни Хоспитал“. Предстоят Коледни и Новогодишни празници. Д-р Румяна Вълкова съветва да се внимава с празничното преяждане с мазни храни, злоупотребата с алкохол, които могат да доведат до тежки панкреатити и инфаркти.

„Да се пазят децата да не играят с пиратки и други фойерверки, които причиняват нежелан травматизъм“, каза тя, а д-р Шумаров допълни, че при негово дежурство през миналата Коледа е дошъл млад мъж с частично откъснат пръст от пиратка. Лекарите от Спешно отделение съветват възрастните хора да внимават при излизане. Зимният период е особено опасен за тях, поради честите заледявания. „Има много счупвания, натъртвания, които водят до продължителни здравословни проблеми. Само за половин ден по празниците, миналата година, имахме пациенти с две счупени тазобедрени стави и четири счупвания на китка /loco tipico/, подчерта началникът на Спешно отделение. Също в района стават много травми и тежки инциденти причинени от рязане цепене на дърва, тъй като много домакинства се отопляват с тях. Да не говорим, че в никакъв случай не трябва да се шофира, дори и при минимална употреба на алкохол. Да се веселим умерено и да не помрачим самонадеяно, с лека ръка Светлите празници, които чакаме с нетърпение цяла година“, завърши д-р Румяна Вълкова.

Целият екип на Спешно отделение в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ пожелава на всички здраве и щастливи дни!