Начало Общество Спипан с шофьорска книжка менте съди полицията в Панагюрище

Спипан с шофьорска книжка менте съди полицията в Панагюрище

СПОДЕЛИ
Toshiba Exif JPEG

Делото в Административния съд дори е образувано по жалба на мъжа срещу решение на районните магистрати в Панагюрище, с което потвърждават като законосъобразна издадената му заповед за задържане. Той и адвокатът му обаче считат, че това решение е неправилно, в нарушение на материалния закон и дори необосновано.

От документите по процеса става ясно, че оспорваният документ е издаден от сектор „Икономическа полиция“ в Панагюрище, като неговият началник се явява лично по делото, за да аргументира задържането и пред съда.

Нарушителят е спипан в по-голямото погазване на закона заради по-малко нарушение. При проверка на 27 ноември 2020 година в Панагюрище е установено, че е паркирал неправилно. Полицаите му поискали шофьорското свидетелство, а той показал такова, но издадено в Чехия. Униформените почти веднага разпознали, че е менте, което било потвърдено и при направената справка със съответните бази данни. Служителите забелязали още, че при разговор той не е дава ясни отговори, казал им, че има завършено образование трети клас и знае само говоримо чешки и не на добро ниво.

И тъй като това е документно престъпление, мъжът бил привикан в Районното управление, за да бъде разпитан. Снети са му обяснения, в които той сам пише, че е отишъл в Чехия специално за да вземе книжка. Още на същия ден било образувано досъдебно производство, но набеденият водач отказал да предаде свидетелството за правоуправление на полицията. Което пък наложило да му бъде направен личен обиск, за да бъде иззет принудително документът. После бил прибран в ареста, за да се елиминира опасността да се укрие от правосъдието.

Решението на административните магистрати е окончателно.

Teкст: Дора Цветкова

Източник: marica.bg