Начало Общество Според климатолог няма да има сняг за Коледа

Според климатолог няма да има сняг за Коледа

СПОДЕЛИ

Коледно-новогодишните празници ще са по-топли от нормалното и без сняг. Това прогнозира пред „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев. Единственият шанс да прекараме празничните почивни дни в заснежена обстановка ще е по високите части на планините, уточни той.

Според проф. Рачев същата метеорологична обстановка очаква страните от Балканите. „Месец декември започна ударно – по-студено отколкото е средната климатична норма за първите десет дни от месеца. Прогнозата е, че температурите ще останат по-високи от нормалното както през декември, така и през цялата зима“, коментира експертът.
„Дългосрочната прогноза предвижда температури около 1 градус над нормата, което за три месеца е сериозен показател. Това не значи, че не трябва да очакваме и студ – ще има периоди с мъгла, поледици, дъжд, сняг – целият арсенал на зимата ще бъде налице. Периодите с повече слънце и по-високи температури ще са осезаеми по-често и за по-дълъг период от време“, уточни проф. Рачев.

Пътищата ще бъдат сухи, коментира още климатологът. „Много хора ще пътуват за Коледа и Нова година и се интересуват от условията по пътищата – очаква ни сухо време“, обясни той.

Положителна тенденция се наблюдава не само по отношение на температурите, валежите и меката зима, но и що се касае до мъглите, прогнозира климатологът. Според него до края на месеца те ще намаляват и няма да се задържат за повече от два последователни дни. Динамиката на атмосферата ще е по-голяма, а това в комбинация с намаляващите мъгли ще гарантира и по-чист въздух, обясни проф. Рачев.