Начало Култура „Средногорска жарава“ с първо място от „Нашенско хоро“

„Средногорска жарава“ с първо място от „Нашенско хоро“

119
0
СПОДЕЛИ

srednogorska jaravaФолклорна танцова формация „Средногорска жарава“ се завърна с първо място от първия фестивал „Нашенско хоро“, който се проведе в Самоков. Организатори са общинското предприятие „Маркетинг в туризма и туристически дейности“ и формацията „Сън денс“. Идеята е фестивалът да стане традиционен, като се провежда всяка година през първата седмица на ноември.

Председател на журито бе Николай Колев, хореограф, режисьор и педагог, бивш артист от ансамбъл „Филип Кутев”. Вече 34 години той е преподавател в Националното училище по танцово изкуство в София.
Членове на журито бяха Благовеста Калчева и Стефан Йорданов. Главен асистент Благовеста Калчева е възпитаничка на музикалната академия в Пловдив. Повече от 15 години е работила като артист, балетист и корепетитор в ансамбъл „Тракия”, сега преподава в академията хореография. Асистент Стефан Йорданов също е завършил пловдивската академия и сега преподава там, в катедра „Хореография”.

Лично кметът на Самоков Владимир Георгиев връчи наградите на победителите и грамоти на всички участници  Във фестивала взеха участие 60 състава и над 900 участници. Изложби на занаятчиите, кулинарни изложби, изложба на картини, изложби на автентични носии и уреди от бита бяха експонирани във фоайето на зала „Самоков“. Изложбите бяха чудесно допълнение към Първия национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“.
srednogorska jarava1