Начало Местна власт Среща с представители на политически партии във връзка с некоректното разлепване на...

Среща с представители на политически партии във връзка с некоректното разлепване на агитационни предизборни материали

15
0
СПОДЕЛИ

10379312_4188075676210_1395702216_n

Некоректното разлепване на предизборни агитационни материали на места, на които не е разрешено, стана причина, днес сутринта, зам.-кметът Георги Павлов /заместващ градоначалника Никола Белишки, който е в отпуск/ да се срещне с представители на местни структури на политически партии и медии.

На срещата, освен секретарят на общината г-жа Иванка Димитрова и медиите, присъстваха само двама партийни представители. От ПП ГЕРБ това беше нейният председател г-н Никола Белишки и от страна на Реформаторския блок поканата беше уважил г-н Димитър Желязков.

Срещата откри Георги Павлов, който с изказа своето недоволство от факта, че с разлепването на агитационните материали във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май, се нарушава негова Заповед №291 от 24 април 2014 година, касаеща определянето на места (общински табла) за поставянето им. Той припомни, че нарушилите наредбата подлежат на санкциониране за всяко едно нарушение поотделно по реда на Закона за административните нарушения и наказания  и по Наредба №1 на Общински съвет – Панагюрище.  Освен това, почистването на спирките и местата, на които са лепени плакатите вкарва в допълнителен разход общинската хазна, както и налага излишно ангажиране на работници от ОП “Чистота”, което нарушава ритъма им на работа.

Стана ясно, че в общината е получен един сигнал за неправомерно разлепване на агитационните материали от страна на ПП ГЕРБ. Общинското ръководство от своя страна е уведомило РИК – Пазарджик. Отговорът оттам обаче е, че сигналът трябва да бъде подаден директно до комисията, а не до общинските администрации по места. Само при такъв ред РИК излиза с Решение, с което задължава Общинската администрация да свали агитационните материали. В случая Община Панагюрище, без да има Решение на РИК, в изпълнение Заповедта на кмета, е свалила материалите от местата, които не са определени за тази цел.

Г-н Желязков предложи да се налагат санкции на нарушителите на заповедта, като за вариант той посочи внасяне на депозит от страна на всяка партия в общинската хазна. Идеята му е, след изборите всяка партия, да се задължи да почисти местата, на които е разлепвала плакатите си. В случай, че не го направи, парите да останат за сметка на общината. Кметът Белишки пък попита: „На какво основание РИК не отговаря на сигнал, подаден от Общината?”

Чрез местните медии зам.-кметът Павлов се обърна към партии, движения и коалиции,   разлепващи плакати на неподходящи и неустановени места, да не нарушават издадената от него заповед.