Начало Политика Станимир Велчев: „Приветствам идеята за по-бързи, предсрочни избори“

Станимир Велчев: „Приветствам идеята за по-бързи, предсрочни избори“

17
0
СПОДЕЛИ

DSCI5708

Пресконференция, на която направи анализ и оценка на резултатите от отминалите избори за Европейски парламент, даде и Станимир Велчев – председател на общинската структура на БСП в Панагюрище. Тя се състоя в петък – 13 юни, в клуба на партията.

Основната тема, по която Велчев представи мнението на съмишлениците си, бе прочита на резултатите от отминалите избори и вижданията им за това, какво трябва да се случи в държавата оттук нататък. Той коментира също така и изявленията на кмета на общината Никола Белишки относно санкцията от 5%, касаеща финансирането на ВиК проекта, наложена от Министерството на околната среда и водите.

Като незадоволителни за общинската организация на БСП определи Станимир Велчев резултатите от изборите за Европарламент. Той уточни, че близо 45% от електората на БСП са гласувалите на сегашните избори. Според него, ако се сравнят резултатите от изборите през 2009 година със сегашните резултати, БСП губи около 0.5% от гласувалите тогава. Появата на движение АБВ е отнело 4%.

„Има хора и политици, които прибързаха да ни отпишат, но БСП има потенциал – заяви той и продължи – Ние не смятаме, че БСП е най-големия губещ. Според нас най-големият губещ е Реформаторският блок. А най-големият победител – това е „България без цензура”. Те направиха 11% в общината без никаква предизборна кампания. Този политически субект е наистина неидентифициран и хората му вярват” – беше категоричен Велчев.

Няколко причини за неуспеха на БСП на изборите посочи Станимир Велчев. На първо място той постави ниската избирателна активност, която можела да се отчете и като показателен вот, спрямо политиката на правителството. Недоброто изграждане на образа на БСП в обществото, както и недобрата агитационна политика бяха изтъкнати като втори пропуск. Като важен бе посочен и моментът, че самите лидери на партията, вероятно не са уцелили какво и как да направят, за да могат да спечелят вота.

Станимир Велчев отчете и факта, че ДПС е спечелила цели 400 гласа в общината и заяви, че според него тези гласове са купени.

„Независимо от причината за тези резултати, ние смятаме, че правителството не получи подкрепа от българските граждани и приветствахме инициативата за неговата оставка и произвеждането на парламентарни избори – бе категоричен той. – Тези неща сме ги изживявали за последните 25 години. Но има нещо, което няма как да се преодолее. Това е некоректността на коалиционния партньор. За 1 година ние се нагледахме на безобразията на ДПС. Като една от причините за загубата е и тази, че хората не ни харесват в коалиция с ДПС. Приветствам идеята за по-бързи, предсрочни избори. Трябва да има яснота в управлението и да си зададем директно въпроса: Кой ще ни управлява?”

Станимир Велчев подчерта, че на местно ниво БСП като опозиция критикува, но по никакъв начин не иска да спъва работата на Общинска администрация, въпреки че вижда доста пропуски. Той упрекна кмета Белишки, че внася политически елемент, относно санкцията по финансирането на ВиК проекта. Той припомни, че и в предишния мандат е имало санкции по извършени проверки, но местните управляващи никога не са си позволявали да твърдят, че тези санкции са политически поръчки.

Пресконференцията завърши с въпроси на журналисти, относно ВиК проекта, за който Велчев коментира: „Нормално е да са разкопани улиците, когато върви такъв проект. Но не е нормално да няма нито една довършена главна артерия. Усещането е, че няма никакъв контрол от страна на Общинска администрация. И пак подчертавам: Не искаме да се заяждаме и да създаваме лош имидж на Общината!”