Начало Бизнес Старата цигарена фабрика в Пловдив се превръща в хотел

Старата цигарена фабрика в Пловдив се превръща в хотел

СПОДЕЛИ
restorant

Двама предприемачи ще възстановят в оригиналния й вид фасадата на емблематичната цигарена фабрика, която се намира в подножеието на Дановия хълм в Пловдив, съобщи БНТ. След като бъде реставрирана, сградата, строена през 1890 година, ще се превърне в модерен петзвезден хотел. Така тя няма да последва съдбата на други пловдивски паметници на културата, които са обречени на разруха, а ценното за собствениците им е единствено теренът под тях

За времето си старата цигарена фабрика „Орел“ е била най-модерната и голяма в страната. Тук през 1892 година са произведени първите български пури.

След 1988 година сградата е необитаема, а с течение на времето и разграбена. Въпреки че състоянието ѝ днес е плачевно, бизнесмените Илиян Филипов и Цветан Пулев са пленени от архитектурата ѝ и вече работят по нейното възстановяване.

За реставрацията няма да се поставят изолации по фасадата. Мазилките няма да са на циментова основа, за да не корозират старите зидове. Според специалистите това ще затрудни процеса по реставрация. Сложна ще е и бъдещата реконструкция.

Лъчезар Митовски, архитект, казва, че вече няма обучени хора, които да реставрират, да възстановяват стари елементи, а технологиите са загубени.

Новите собственици придобиват сградата от английски предприемач, който бил отчаян от бюрокрацията след като чакал 2 г. строително разрешително.

От 1992 година Цветан Пулев се занимава с възстановяването на стари къщи и сгради, предимно в Англия. Състоянието на паметниците на културата в тютюневия град на Пловдив силно го притеснява.

„Аз съм изумен тук от нашите бизнесмени. Мисля, че всичко е сбъркано. Стойността на една такава сграда, ако се възстанови в автентичен вид, е много по-голяма, отколкото ако се събори и се построи нещо ново. Не сме дорасли просто до този момент“, смята той.

Амбицията на предприемачите е хотелът, който ще се появи в сградата на старата цигарена фабрика, да отвори врати в средата на идната година – в разгара на домакинството на Пловдив като европейска столица на културата.

Източник: Дневник