Начало Култура Стартира читалищна учебна година 2020-2021 за областта

Стартира читалищна учебна година 2020-2021 за областта

СПОДЕЛИ

Регионален център „Читалища“ откри Читалищна учебна година 2020-2021 за областта във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Приветствие към участниците във форума отправи ръководителят на центъра инж. Радка Енчева-Кочева. Регионалната читалищна колегия имаше представителство от десет, от дванадесетте общини в областта. Противоепидемичните мерки бяха стриктно спазени – до пример за онагледяване в обучението.

Лекторите по темата „Читалищна дейност и коронабезопасност“ бяха от РЗИ, Отдел „Профилактика на болести и промоция на здраве“ /ПБПЗ/ с началник Ирина Атанасова, която представи презентация с актуална информация за Коввид.  Мултидисциплинарният обучителен екип, позволи разглеждане на темата в различните нейни аспекти. В представянето й се включиха и главните инспектори, Румяна Найденова, Иванка Маврикова и Анелия Куртакова.

Като резултат от обучението, читалищните служители разшириха и актуализираха знанията си  за здравния проблем  с  Коронавируса. Получиха, разработен от  специалистите алгоритъм за безопасна работа, който да следват, както и здравно-образователни материали за респираторни инфекции. Формираха компетентност по въпросите за организацията на работата в условията на Ковид. Тръгнаха си по-спокойни и по-подготвени за началото на Новата читалищна учебна година и Новия творчески сезон, уверени в знанието си за мерките за недопускане на разпространение на коронавирус в обектите, които стопанисват.

Регионалният читалищен център благодари на директора на РЗИ д-р Фани Петрова и специално на инспекторите от Отдел ПБПЗ за отвореността им през годините към съвместни инициативи с центъра и читалищата. И особено – за отклика им да проведат  обучение във време на здравна криза в извънредна епидемична обстановка, когато са  свръхангажирани с контрола на ковид-ситуацията в областта. Защото превенцията е по-добрият избор, сравнявано с борбата срещу заболяването . А след днешното обучение, в нея ще могат да се включат и читалищата като информационни центрове и обществени трибуни. 

Инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик