Начало Общество Стартира проектът за изграждане на многофункционална спортна зала с 2000 места в...

Стартира проектът за изграждане на многофункционална спортна зала с 2000 места в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Поредният грандиозен проект стартира в Панагюрище на 22 май. На обособената работна площадка в северната част на градския парк бе отслужен водосвет и направена първата копка на Многофункционална спортна зала с до 2000 места. Инвеститор на обекта е дружеството „Спорт Инвест Панагюрище” ООД, в което партнират Община Панагюрище и „Асарел- Медет” АД. Прогнозната стойност на инвестицията е над 10 милиона лева, а според разработения линеен график обектът ще отвори врати през 2014 година. На откриването присъстваха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместниците му Галина Матанова и Георги Павлов, председателят на общинския съвет г-жа Веселина Ралчева, общински съветници, представители на спортните клубове и бизнеса.

      

В словото си преди първата копка изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД д-р инж. Лъчезар Цоцорков подчерта, че изграждането на новата зала е сбъдване на една повече от 30-годишна мечта на панагюрци, в това число и негова. Това е инвестиция в здравето на младите, както и на всички жители на общината, а освен това е благодарност към стотиците славни панагюрски спортисти, треньори и деятели. Той пожела успех на изпълнителя „ГБС – Пловдив” АД, както и на дружеството инвеститор. Д-р инж. Лъчезар Цоцорков отново предложи на панагюрските предприемачи, както и на всички, които са съпричастни към тази идея, да се включат в дружеството-инвеститор като съдружници.

Очаква се новата спортна зала да е едно от най-модерните съоръжения в България. При предварителната подготовка на проекта е ползван опитът на екипите, реализирали и стопанисващи в момента столичната зала „Арена Армеец” и самоковската „Арена Самоков”. При проектирането на панагюрската зала са проучени специфичните изисквания на международните федерации по десетки видове спорт, което гарантира възможността в бъдеще Панагюрище да приема дори европейски и световни първенства.

По проект застроената площ на многофункционалната спортна зала е 5147 кв.м, а игрището е с параметри 25 на 44 метра. Около него ще има две трибуни – северна и южна, като общият им капацитет е 1562 места. При необходимост има възможност да се монтират още 400 допълнителни седалки към трибуните. Всичко това ще позволи в залата да се провеждат още концерти, изложби и други форуми. До ложите, коментаторските кабини и техническите офиси е осигурен достъп през отделен вход, каквито са международните изисквания. Към зрителските места ще водят шест отделни стълбищни подхода, единият от които е дублиран и с асансьор. Осигурена е платформа за достъп до залата на трудно подвижни лица. Под северната трибуна са проектирани осем съблекални, като две от тях са с капацитет за 30 спортисти. Към тях са добавени две сауни и лекарски кабинет. Входът за спортистите е ориентиран към специален паркинг за автобуси.

Във фоайето на сградата пък са обособени билетно гише и информационен център, гардероб и кафене с 40 места. Предвижда се и оборудването на ресторант със 100 места, който ще има тераса за още 50 посетители с изложение към езерото в градския парк на Панагюрище. Съоръжението ще разполага и с конферентна зала, която може да се ползва за пресконференции и семинари.

Към основната зала ще има и по-малка, която е предназначена за тренировки на спортистите и загрявка преди състезанието. Игрището в малката зала има същите размери като това в главната, но около него няма трибуни. Предвижда се разкриването и на фитнес зала, както и на спортен магазин. За посетителите ще бъде изграден и отделен паркинг с 50 места за автомобили и с 5 за автобуси

 Външният облик на залата е съобразен с традиционната панагюрска архитектура, като се вписва визуално и функционално в територията на градския парк. Пространството около самата зала ще бъде допълнително облагородено и озеленено. Една от атракциите на комплекса ще е благоустрояването на занемареното в момента парково езеро. В него се предвижда да се изгради уникален пеещ фонтан, който да работи през летните месеци. През зимата пък модерна  инсталация ще поддържа ледена пързалка.

         Проектът е съгласуван с всички държавни и общински институции, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията, включително с регионалната служба по пожарна и аварийна безопасност, както и с РИОСВ – Пазарджик.

Плановете на инвеститора са многофункционалната зала да се превърне в истински дом за панагюрските спортисти. В нея ще могат да се практикуват десетки видове спорт. Ще се даде възможност на училищата в община Панагюрище да ползват базата за провеждане на часове по физкултура, както и да се организират вътрешни спортни прояви. Предвижда се дори да се обособи кът за физически занимания с най-малките, както и възможност за провеждане на курсове по йога, каланетика, аеробика и други организирани форми за развитие на физическата култура. Предприятията от Панагюрище пък ще могат да реализират свои фирмени програми за здраве и физическа активност на работещите, предвижда разработеният бизнес план за управление и ефективно стопанисване на съоръжението. Спортните клубове ще могат да създадат в залата музей, който да показва историята и постиженията на панагюрския спорт, предвижда инвеститорът.

Провеждането на състезания, тренировъчни лагери, концерти, изложения и други събития не само ще даде шанс на панагюрския зрител да се докосне до големите звезди, но отваря и нови възможности за развитие пред панагюрските предприемачи – хотелиери, ресторантьори и търговци. Това е поредната голяма инвестиция на „Асарел-Медет” АД в изпълнение на корпоративната програма за традиционната му социална отговорност, насочена към мащабна и многопосочна подкрепа и развитие на родния край.