Начало Общество Стартира шестото издание на Световно първенство по фойерверки

Стартира шестото издание на Световно първенство по фойерверки

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

От 25 май 2018 година Панагюрище за шеста поредна година става център на Световно първенство по фойерверки за купата на град Панагюрище, България‘2018.

Стартиралото за първи път през 2013 година Световно първенство по фойерверки се наложи като единствено и уникално за България събитие и привлича все повече гости в Панагюрище.

Организатор и финансираща събитието е Община Панагюрище, съорганизатор – „Огнена хризантема“ ЕООД. Генерален спонсор е „Асарел-Медет” АД. Събитието се осъществява и с финансовата подкрепа на „Оптикс“ АД.

Официален партньор на първенството е пиротехническата компания „ORION ART“ – Москва, Русия.

В първата вечер на Световното първенство, площад „20-ти април“ бе огласен от песните на Донна. Със своя глас, чаровна усмивка и позитивно излъчване, талантливата панагюрка Донна завладя многобройната публика.

Концертната програма продължи с изпълненията рок група „Кофеин“.

Малко след 21:45 часа започна и състезателната програма на Световното първенство по фойерверки. Началото на пиро-шоуто бе дадено с впечатляващата подгряваща заря на панагюрската фирма „Огнена хризантема“ ЕООД, а в същинската част, миналогодишният шампион на първенството – отборът на Казахстан представи свободно фойерверк шоу и невероятно състезателно пиро-музикално шоу.

Още снимки ТУК

Състезателните отбори се оценяват от жури в състав Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, Георги Павлов – заместник-кмет „Стопански дейности“, Анна Финджикова – директор „Човешки ресурси“ на „Асарел-Медет“ АД, Желязко Гагов – директор „Маркетинг“ на „Оптикс“ АД.

Наблюдател на първенството е Татяна Шерстюк – представител на фирма „Орион Арт” – Москва, Русия.

Задачата на журито в трите състезателни дни е да оценява отборите по предварително зададени критерии – оценка на музиката, разнообразие на тематичните картини (фантазия), структуриране на картините с фойерверки (драматургия), синхронизиране на картините с фойерверки и хореография на фойерверките (формиране). По отношение на оценката на музиката, членовете на журито трябва да отговорят на въпроса дали е подходяща тя за съответните фойерверки. В основата на разнообразието на тематичните картини стои въпросът дали те ясно се разграничават – като теми, например сребърна картина, златна картина, цветна картина. Структурирането на картините с фойерверки се изразява в това дали се различават в тях градации – пикове и спадове, а именно големина на цветята, брой на фойерверките в картината. Синхронизирането на картините с фойерверки пък кореспондира с това дали те са съгласувани с музиката – отговарят ли ефектите на тактовете на съпровождащата музика. Хореографията на фойерверките, т.е. тяхното формиране, се определя от доброто им съчетаване – подходяща ли е музиката и големината на картините. Оценяването е по точкова система.

 

След неповторимото изживяване от огън, феерия, цвят и красота в небето над Панагюрище, вечерта продължи с концерт на група СТЕНЛИ.

Концертната програма във втория ден на Световното първенство по фойерверки за купата на град Панагюрище, България‘2018 ще започне с хитовете на музикантите от ГРУПА „SLIPPERS”, а след тях на сцената ще излезе и младата певица МИХАЕЛА ФИЛЕВА.

Подгряваща заря на панагюрската фирма „Огнена хризантема“ ЕООД ще започне в 21:45 часа. След свободното фойерверк шоу /21:50 часа/ и състезателното пиро-музикално шоу /21:55 часа/ на отбора на Норвегия, концертът ще продължи с изпълненията на българската рок група „АХАТ”.