Начало Култура Стартира записването за участие в Националния конкурс за непубликувана поезия за деца...

Стартира записването за участие в Националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов“

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Община Панагюрище и Общинска библиотека “Стоян Дринов”, организират Национален конкурс за непубликувана  поезия за деца „Стоян Дринов” през 2020 година.

Условия за участие:

–      стихотворенията да са с детска тематика

–      да не са публикувани

–      до 2 (две) творби – в три екземпляра

–      конкурсът е анонимен

–      участниците в конкурса да са над 18 години

Награди:

–      Първа награда – 350 лв.

–      Втора награда – 250 лв.

–      Трета награда – 100 лв.

– Специална награда от Нац. сдружение за развитие на детската литература „Дете и книга ” – 100 лв.

Наградите ще бъдат връчени на 29 май 2020 г. в Общинска  библиотека “Стоян Дринов”.

Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани във вестниците “Оборище”, “Време”, “Словото днес”, списание ЧИТАЛИЩЕ1870 и специализирани литературни сайтове.

От 10 февруари до 8 май 2020 година всички, които желаят да участват в конкурса могат да изпращат своите творби на адреса на библиотеката – гр. Панагюрище 4500, Общински пазар до Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

За повече информация:

Тел.: 0357/6-23-83 – Стефан Рапонджиев

от 9.00 до 18.00 часа (от понеделник до петък)

За историята на конкурса

От Храма на книгите споделят, че началото на конкурса е свързано с Решение № 287 от 26. 04. 1995 г. на Общински съвет – Панагюрище, библиотеката да носи името на детския писател-класик Стоян Дринов. Идеята за конкурса се ражда спонтанно, но не и анонимно. Неин автор е завеждащ тогава отдел „Изкуство“ към библиотеката – Спаска Тасева. Конкурсът е общински и включва участие на деца и възрастни в две възрастови групи. Пръв председател на литературното жури е детският писател Продрум Димов.

Второто издание на поетичния конкурс през 1996 г., минава под знака на 120-годишнина от Априлското въстание и е с тематична насоченост – „Априлий 1876-а – най-българското време“. Тази и следващата година председател на журито е панагюрският поет (в момента председател на Съюза на българските писатели) Боян Ангелов.

През 1998 г. конкурсът разширява своите географски граници и от общински прераства в регионален. В журито, представлявано от Боян Ангелов, влизат и поетите Петър Андасаров, Петър Динчев, и литературният критик Благовеста Касабова.

Следващата 1999 г. се ражда и смелата идея от регионален конкурсът да стане национален и да бъде за детска поезия. Съвместно с редакцията на в.“Български писател“ тази мечта става реалност. Главните редактори на вестника – поетите Лъчезар Еленков и Димитър Христов имат голям принос за популяризирането на конкурса. Идеята на конкурса е да стимулира по-широк кръг писатели да създават нови вълнуващи творби за младите читатели.

Своето име в историята на конкурса вписва и обичаната детска поетеса Леда Милева, председател на журито през 2000 година.

През 2003 г. по идея на главния библиотекар, Невена Гугова, във връзка с 120-ата годишнина от рождението на Стоян Дринов се издава сборникът “Национален конкурс Стоян Дринов: Поезия за деца”. В него в хронологичен ред са представени наградените творбите от деветте издания на конкурса. В следващите години литературният конкурс придобива голяма популярност, включват се все по-голям брой участници от цялата страна, получават награди изтъкнати поети и творци, мужду които са Петър Динчев, Дида Гемиджиева, Първолета Маджарска, Петя Александрова, Павлина Павлова и Иван Вълчев. В журито участват Димитър Милов, Тома Бинчев, Димитър Христов, Николай Милчев, Атанас Звездинов, Георги Константинов, Лидия Стоицева и др.