Начало Култура Стенли: Очаквам слънчево време и слънчево настроение за празника

Стенли: Очаквам слънчево време и слънчево настроение за празника

СПОДЕЛИ
Стенли

Станислав Сланев, известен с псевдонима Стенли, е български поп и рок изпълнител, известен със сътрудничеството си с групите „Тангра“ и „Спринт“, както и със самостоятелната си кариера на певец и композитор. Завършва специалност „Естрада“ в Музикалната академия. До 1984 г. работи с групите „Такт“ и популярната по това време пловдивска рок група „Паралел 42“. В периода 1984 – 1986 г. е вокал в група „Тангра“, когато излиза емблематичният албум на групата „Тангра ІІ“. Стенли е вокалист на групата, когато „Тангра“ записват хита „Оловният войник“, с който печелят Младежки конкурс за забавна песен през 1985 г. „Тангра“ със Стенли в състава си е първата българска ню уейв група. След това се присъединява към група „Спринт“, където е вокал 2 години. През 1990 г. започва самостоятелна певческа кариера, работейки с гост музиканти. За албума си от 1992 г. печели наградата „Певец на годината“ от националната „Рок академия“. През 1998 г. получава трета награда на конкурса „Златният Орфей“ за песента си „Човекът от квартала“. Друга известна негова песен става „Обсебен“, записана през 2000 г. Стенли е женен за актрисата, певица и писателка Людмила Сланева – Локо, за чийто албум „Можеш“ (2005) той пише музиката и прави аранжиментите. Пише музика и за „Цветният албум“ (2002) на поп-певицата Ирра. През 2013 г. участва в риалити шоуто на TV7 „Музикална академия“. През 2015 г. Стенли става част от рок група „Легендите“ заедно с Йордан Караджов, Константин Цеков, Константин Марков, Митко Кърнев и Любо Киров.
На 31 август той и формацията му „Стенли лайв бенд“ ще гостуват в с. Панагюрски колонии, за да участват в концерта по повод Деня на миньора и фирмения празник на „Асарел-Медет“.

– Стенли, когато се присъединихте към „Тангра“ през 80-те години на миналия век, започна „ню уейв“ – периодът на групата. Как се случи този завой и за добро ли беше?
– Да, взехме решение да променим звученето, да бъдем по-модерни, по-актуални. Тогава „ню уейвът“ имаше много почитатели, а и ние бяхме повлияни от големите – „Депеш Мод“, „Дюран Дюран“ и др. Получиха се много добри неща, които се харесват и днес. А дали този музикален завой е бил за добро – времето ще покаже.

– Как се приемаха тогава цветните коси, лъскавите дрехи, обеците?
– От публиката се приемаха много добре. Заедно с публиката се забавлявахме много. На властта обаче не ѝ харесваше и имахме доста проблеми. Това бе и една от причините през 1986 г. колегите от групата да заминат в чужбина. Аз обаче останах, не исках да пея кавъри. Останах тук и продължих да правя собствената си музика на български, така, както аз я харесвам.

– Фънки и останалите от групата коя песен харесват най-много?
– На Фънки любимата му песен се нарича „Завръщане“. Но харесват всички неща, щом като ги свирят с удоволствие

– Подготвяте ли нещо ново в момента?
– Да, правя нов албум, който ще бъде готов през късната есен. Работя много сериозно, музиката се пише в Англия, смесвам в Ирландия, звукът ще е страхотен. Хора, които са запознати с този проект казват и са чували неща от албума казват, че подобно нещо в България не е правено. Крайно време беше, защото минаха 17 години от последния ми албум „Обсебен“.

– Ще можем ли да чуем нещо от албума на 31 август в Панагюрски колонии?
– Няма как преди да е готов, но зрителите ще чуят стари парчета на „Тангра“ като „Богатство“, „Нашият град“, „Оловният войник“, „Жулиета“, „Бъди, какъвто си“, както и мои неща като „Пътят към храма“, „Обсебен“ и др. Сигурен съм, че всички ще се чувстваме прекрасно. Последният път, когато идвах в Панагюрище, валеше, но се надявам сега на слънчево време и слънчево настроение. До скоро!

Стенли