Начало Интервюта Стилияна Пенева: Обичам предизвикателствата и не се страхувам да се изправя пред...

Стилияна Пенева: Обичам предизвикателствата и не се страхувам да се изправя пред тях

226
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

stiliana

Здравей, Стели. Представи се на нашите читатели.

– Здравейте, казвам се Стилияна Яворова Пенева, на 25 години от град Панагюрище. Завършила съм Индустриален мениджмънт, бакалавър, с втора специалност финанси, банки и борси в ТУ – Габрово, понастоящем следвам  магистър  Управление на човешките ресурси. В началото на 2013г. взех участие в доброволческата програма за развитие на образование към Българската Платформа за Международно Развитие.  Работя като Специалист продажби и продуктов мениджър в Бунай АД – Панагюрище. Председател на Общински Младежки Парламент – Панагюрище мандат 2012-2014 година и елект – президент на Ротаракт клуб – Панагюрище.

За втори път си избрана за председател на ОМП гр. Панагюрище, горда ли си, че членовете отново ти се довериха?

–   Да, благодарна съм на членовете, които отново ми гласуваха доверие, но наред с гордостта съм подготвена и за осъществяване на много бъдещи проекти съвместно с тях. Няма да предам доверието им и вярвам, че заедно ще успеем да изградим една стабилна, активна и работеща младежка организация, чиятно основна цел е да се утвърди като основен инструмент за развитие на младежката политика в Общината. Ние, младежите в общината, бихме могли да допринесем  чрез своята енергия и отделено време за по-активно общество, равнопоставеност и социална справедливост. Давайки най-скъпото си – своето свободно време, отделено за близките ни, ние трябва да допринесем с постоянство и упоритост за развитието на младежките цели в нашия град. Аз съм страшно постоянна и не съм склонна да правя компромиси със себе си, особено когато говорим за отговорностите, които поемам и разчитам, че младежите, с които ще работим заедно, са готови да бъдат също толкова амбицирани.

С какво, според теб, ОМП е полезен за Общината?

ОМП е създаден, за да работи като консултативна група към Кмета на Община Панагюрище по проблемите на младите хора от Общината. Организацията е учредена, за да бъде посредник на тяхната обща воля пред органите на местната власт. Програмата на ОМП цели да въвлече младите хора в темите за цялостно развитие чрез редица дейности, които да се реализират посредством  младежкия парламент. ОМП е неформално обединително звено, даващо възможност на всички младежки организации в Общината да работят заедно по смисъла на развитието на гражданското общество. Една от основните цели на младежкия парламент е да предостави нови възможности за развитие на младежите чрез включването им в инициативи, подпомагащи придобиване на нови знания и умения и ангажиране с дейности, които са полезни както за самите членове, също и за общественото развитие.

Доволна ли си от дейностите на първия ОМП?

–   Правейки отчет за дейността на ОМП за периода 2012-2014г. , си дадох сметка, че ОМП успя да реализира доста инициативи. Разбира се не бих могла да кажа, че съм доволна от дейността през изминалия период, защото  не съм аз човкът, който трябва да даде точно тази оценка. Но съм доволна от себе си, за усилията, които положих през изминалите 2 години, а и преизбирането ми явно потвърждава самооценката ми.

Част от членовете в първия мандат на ОМП така и не успя да се впише в общата идея  и цели за развитие на младежките интереси. Бих споделила, че има още върху какво да работим и като човек, който изисква много както от себе си, така и от обкръжението си, когато заговорим за работа, ще настоявам да постигнем още по-големи успехи и младежко развитие.

Трудно ли е да координираш ОМП?

Не бих казала, че е лесно, но аз много обичам предизвикателствата и не се страхувам да се изправя пред тях. За мен е огромно удоволствие да контактувам ежедневно с други млади, идейни, инициативни  и амбициозни хора. Когато комуникацията ни е насочена към общи цели, като желание за реализиране на функционални идеи, стремеж към високи постижения, духовно и морално израстване – не, не е трудно да координираш процеса и хората, свързани с него. Когато обаче никой от тези показатели не бъде достатъчен стимул за младежко развитие на даден индивид, то координацията става напълно излишна.

Какви са целите на втория ОМП?

–    Не мога да коментирам този въпрос, тъй като все още не сме провели своето Първо официално общо събрание след учредителната сесия на ОМП, за да набележим и обобщим общите ни цели. Ще успеем съвсем скоро да си дадем отговор на този въпрос.

Бих могла само да рамкирам основните насоки, които посочих в презентацията си към отчета ни, като:

–              Организиране на съвместна инициатива с всички младежки организации, учредени на територията на община Панагюрище;

–              Организиране на мероприятия и работа с младежите, с живеещи в селата от община Панагюрище;

–              Кандидатстване по проект за развитие на младежките инициативи;

–              Обмен на младежи, свързан с темата за активното европейско гражданство и комуникацията в публичното пространство.

 

Според теб, младите хора имат ли бъдеще в България?

Силно се надявам да е така и да имат бъдеще. Аз винаги съм била оптимист и съм на мнение, че когато наистина много искаш нещо и полагаш усилия, за да го постигнеш, то все някога ще успееш. Аз съм патриот, преди години имах възможност да уча в чужбина, но не го пожелах, защото вярвам в бъдещето на младите хора в България и мисля, че все още има какво да ни предложи нашата страна, за да се развиваме и да намерим причина да останем тук в Родината!

За съжаление, фактите говорят друго и все повече хора напускат страната. На Запад може би има много по-голям шанс младите хора да се развиват и да успяват да постигнат поставените цели, но нека дадем шанс на себе си, за да постигнем още по-голямо удовлетворение от постигнатото след време.

С какво се занимаваш през свободното си време?

Обичам да спортувам, това е моето хоби и начин на живот – преподавам степ-аеробика и водна аеробика в хотел Каменград. Това е моят начин да се разтоварвам след напрегнат ден и същевременно да поддържам добър тонус. Напоследък пътувам доста често и открих много, много красиви места в България. Затова използвам своето свободно време и за да опозная интересните места из нашата Родина, наистина си заслужава!

Пожелай нещо на читателите на PIA news.

–     Тъй като наближават най-любимите празници, които стоплят най-много сърцето, искам да пожелая една прекрасна Коледа, изпълнена с много красиви емоции, запомнящи се мигове и топли празнични дни, заобиколени от най-близките.

Поддържайте семейното огнище живо и никога не спирайте да се стремите към постоянно дръзновение и растеж. Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.

Постигнете душевно спокойствие и си пожелайте нещо простичко за Коледа – алчността не краси човека. Не очаквайте нищо, тогава изненадата сама ще дойде и ще направи празника наистина специален!

Понякога е достатъчна дори една усмивка, за да разтопиш нечие сърце…