Начало Интервюта Стоян Еров: Поддръжката на Лада вече е по-трудно и по-скъпо

Стоян Еров: Поддръжката на Лада вече е по-трудно и по-скъпо

СПОДЕЛИ

Стоян Еров е на 33 години, роден е на 21 май – на границата между две зодии – Телец и Близнаци. Основното си образование завършва  в СОУ "Нешо Бончев", след това учи в минния техникум, откъдето взема диплома за електромашинен монтьор. Откакто се помни се интересува от коли. Днес те и по-специално – Ладите, продължават да са негово хоби. От 2008 година има модел ВАЗ 2101, от 1972 година, с която вече има няколко състезания зад гърба си.   Освен ,че е пилот-любител, Стоян има собствен автосервиз.

– От кога датира интересът ти към автомобилите и в частност – към по-старите модели?

– Още от малък баща ми ме е водил с него по състезания – тогава имаше доста Лади, да не кажа предимно Лади да карат по състезанията и тогава се запалих по тази марка. Мечтата ми беше един ден да имам и аз състезателна Лада или т.нар. Лада – бегачка.

– Ти си любител-пилот, кога беше първото ти състезание?

–  Първото ми състезание беше 2009 година, карах тайм атак на писта Дракон – село Калояново.
Повечето участия са ми там, защото ми е най – близо и съответно и разходите са по-малко.
Само едно участие имам на друга писта и то е в Кюстендил. Имах огромно желание да карам там и с помощта на познати това може желание се осъществи.

– А през тази година планираш ли участие?

– През тази година евентуално тайм атак на писта Дракон, вероятно есента, защото първият кръг мина вече,а аз не взех участие поради финансови причини. Панинско Панагюрище е домашно състезание, на което силно се надявам и тази година да взема участие, дори като форлайфер (това е автомобил, който минава по трасето да предупреди публиката че състезанието започва)

– Скъпа ли е поддръжката на по-старите модели автомобили?

– Относно поддръжката –  вече не е лесно, защото Ладата не е толкова масов автомобил вече,намирането на части е по-трудно и скъпо за съжаление.

Разкажи за твоята Лада – какво си правил до сега по нея?

– На първо време олекотяване на купето,подсилване спортни амортесьори, пружини, спирачки, двигател, окачване –
все едно нова кола, от оригиналната кола остава само купето. Баща ми  много ми е помагал, за да достигне колата до това ниво.

– Какво мислиш за развитието на автомобилния спорт в общината ни?

– В общината имаме двама страхотни пилоти в лицето на Любен Каменов и Илия Царски, със страхотни автомобили, които постоянно се развиват, а това в днешно време е най-важното в автомобилния спорт. Пожелавам и на двамата успешен сезон.

– Имаш годеница. Тя как реагира на хобито ти?

Подкрепя ме на 100 процента, което аз страшно много ценя. Дори не се притеснява да се изцапа по потготовката на автомобила. С  мен е на всяко състезание, без значение дали карам или отиваме да гледаме.

– За какво мечтаеш?

– За вила на Хаваите си мечтая най много ( с усмивка)

– Пожелай нещо на читателите ни…
 
– Пожелавам на читателите здраве, късмет, любов и да не се изнервят толкова много, когато карат по разкопаните улици в Панагюрище – все пак това се прави за хубаво.

1 КОМЕНТАР