Начало Култура Стоянка Мутафова – госпожа Стихийно бедствие на 97 години

Стоянка Мутафова – госпожа Стихийно бедствие на 97 години

СПОДЕЛИ
restorant

Доайенът на българския театър, голямата актрисата Стоянка Мутафова, навършва днес 97 години. Тази вечер, в зала 1 на НДК, заедно с почитателите си, Госпожа стихийно бедствие ще отбележи и 70 години сценична кариера. Билетите за спектакъла отдавна са изкупени, а на сцената, за да я поздравят с артистични изпълнения ще излязат Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Тоника, Албена Павлова, Ненчо Илчев и много други обичани артисти.

На своя празник актрисата си пожела само здраве, за да може още да радва почитателите си на сцената.

„Кралицата на българската комедия“, така Ройтерс нарече Мутафова в текст за нея в началото на 2017 г. Агенцията отбеляза още, че българката е най-възрастната играеща актриса в света, след кончината в Москва на 102-годишния руски актьор Владимир Зелдин.

Истинското име на комедийната звезда е Стояна-Мария, но в първия афиш е записана Стоянка и тя решава да запази артистичното прозвище. По онова време се смята, че “к”-то в едно име носи късмет.

Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51. Двамата отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва поредно висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария. Третият съпруг на Мутафовае Нейчо Попов, велик български актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ.

След смъртта му преди повече от 30 години звездата никога повече не поглежда мъж. Утеха й е работата, като в нея любим партньор на актрисата е починалият през 1989 г. Георги Парцалев.