Начало Общество Стратегии и мерки срещу косопад

Стратегии и мерки срещу косопад

СПОДЕЛИ

Честа причина за косопада е смяната на сезоните. Особено след зимния период когато дефицитът на пресни плодове и зеленчуци е изтощил организма, натрупала се е пролетна умора и от рязката граница на температурите косата изпитва стрес и започва обилно да пада. Няма повод за притеснения, тъй като тя всъщност преминава през няколко фази: период на растеж – анагенна фаза, период на покой – телогенна фаза, а преходът от единия към другия е катагенна фаза.

 

Колко често да мием косата

Много хора изпитват страх да мият често косата си, което обаче понякога може да влоши още повече положението, тъй като себумът, който се образува, заедно с потта и смесването с мръсни частици от външния въздух се трупат по скалпа и задушават корените, пречат им да дишат и да функционират нормално.

Ежедневното измиване на косата с шампоан подобрява състоянието на скалпа, тъй като почиства косата по цялата дължина и в основата на скалпа. Какъвто и шампоан срещу косопад да използвате, ако не измивате косата както трябва, той няма да помогне. През деня тялото е активно, порите отделят пот и себум, върху скалпа и косата се натрупват прах и мъртви кожни клетки. Ако ви се струва, че косата ви капе повече от нормално (до 100 косъма дневно), може би не използвате правилния шампоан. Богат избор сред десетки маркови продукти срещу косопад можe да откриете тук: https://makeup.bg/categorys/784465/.

 

Какво да правим при мазен скалп

Разресването с четка, преди измиването, ще отлепи полепналите през деня замърсявания от косата, за да може шампоанът по-лесно да ги отстрани. Масажът с четката ще се погрижи за доброто кръвообращение на главата. Пяната от шампоана втривайте добре в скалпа. По-важно е да измиете него, отколкото останалата част, затова с върховете на пръстите масажирайте поне 2-3 минути. По този начин полезните съставки, чиято функция е да разградят и отстранят мръсотията ще действат по-дълго и по-добре. 

Обичайните заподозрени при косопад: слънце, нокти, гореща вода, сешоар

 

Сърбежът наистина може да е влудяващ, но трябва да внимаваме много, когато го чешем. Под ноктите има много бактерии и те могат да заразят надраскания скалп, чиято хидролипидна бариера е нарушена и е станала лесно податлива на инфекции отвън навътре. Изплакването трябва да е обилно, с хладка вода. Избягвайте да миете косата с гореща вода, тъй като тя премахва защитният слой себум, а това от своя страна може да доведе до пърхот. Дамите, които носят косата си на път е необходимо да знаят, че мястото, където е разделена на две половини е изложено на вредните UV лъчи, а те могат да причинят загуба на коса именно там. Когато използвате сешоар, дръжте го по-далеч от косата си и избягвайте да сушите директно в корените.