Начало Общество Стрелчани отбелязаха 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание

Стрелчани отбелязаха 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание

СПОДЕЛИ
restorant

Тази година, старт на инициативите бе даден на 19-ти април 2018 г. по по-нетрадиционен начин – чрез декорация с балони с цветовете на националния трикольор на дърво пред сградата на общинска администрация. Идеята на общинска администрация бе реализирана от учениците от клубовете „Родолюбец” и „Млад спасител” с ръководители Радка Иванова и Стойна Караджова. С нестандартната си проява, възпитаниците на НУ „Паисий Хилендарски“ със сигурност показаха силния патриотичен заряд , който им носят часовете им по проекта “Обединени от знанието”.

Историческата годишнина от саможертвеното събитие бе отбелязана и със заупокойна панихида в храм-паметника „Св. Архангел Михаил“ за загиналите стрелчани – участници в Априлската епопея. Пред паметната плоча на северната стена на храма бяха поднесени цветя от община администрация и общински съвет – Стрелча. Малко по-късно в Историческия музей бе открита изложбата „Приказница за българското въстание в 1876 г. в с. Стрелча” , по едноименния летопис на Мильо Балтов.

Делото на героите от Априлското въстание бе почетено и с организирания от община Стрелча и МКБППМН туристически поход „По стъпките на априлци” до местността Оборище за учениците от V и VI клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий” .