Начало Общество Строежът на „Луда Яна“ и „Пловдивци“ стартира през октомври

Строежът на „Луда Яна“ и „Пловдивци“ стартира през октомври

СПОДЕЛИ

7b12d59e6f8eПърви копки за два големи язовира – „Пловдивци“ и „Луда Яна“ ще бъдат направени през септември или началото на октомври, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Общо 23 милиона лева от държавния бюджет са заделени за новите два язовира, както и за рехабилитацията на язовир „Студена“. След завършването си язовир „Луда Яна“ ще осигурява качествено и надеждно водоснабдяване на Панагюрище и още пет селища от общините Пазарджик и Стрелча.

При инспекцията за работата на магистрала „Марица“ министър Десислава Терзиева даде да се разбере също, че напуска поста си доволна от свършеното.

Като „успешни политики“, прокарани от нея, тя посочи т. нар. Малка водна програма. „Свързана е с инвестирането на малко пари, но чрез нея се пусна вода в малки население места, които от години са страдали от безводие“. Освен това и работата по малките пътища, като подчерта, че за първата, реализирана политика са заделени 50 млн. лв. по Публично-инвестиционна програма, а за втората – 20 млн. лева.

Вижте основните акценти от вчерашния отчет на министъра за  свършеното в Министерството на регионалното развитие през последната година:

„По време на управлението ми като министър на регионалното развитие предприехме конкретни мерки, за да спасим страната и резултатите вече са видими.“ Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на среща с медии. Екипът на регионалното министерство отчете работата на ведомството за последната една година.

„Предприетите от МРР мерки, през последната година, са насочени към модернизиране на ВиК отрасъла и на техническата инфраструктура; подобряване на пътната инфраструктура в по-малките населени места и намаляване на различията между регионите, за да стимулираме тяхното развитие; подобряване качеството на жизнената среда и на инфраструктурната свързаност“, отчете министърът.

„Акцентът, който винаги съм поставяла, в моята и на моя екип работа, е върху регионалната и инфраструктурната политика и постигането на конкретни резултати – извън политическите и популистки нападки и независимо от неоснователните и агресивни политически атаки“, заяви Терзиева и подчерта, че е доволна от работата на екипа на министерството и това, което си е поставила, в началото на мандата, като приоритети и политики, в момента се реализира.

„Министерството вече не е само министерство на магистралите“, коментира министърът и очерта предприетата от нея нова политика за подобряване състоянието на по-малките пътища в страната и подобряване свързаността между малките населени места.  „Над 35% от второкласната и третокласната пътна мрежа е в лошо състояние, затова ежегодно от държавния бюджет трябва целево да се отделят между 70 и 150 млн.лв.“, обясни Терзиева. От началото на мандата до сега са завършени пътни проекти с обща дължина 1 355 км. на стойност над 871 млн.лв. Тя съобщи още, че в процес на изпълнение са проекти за близо 900 км. за 1.4 млрд.лв. Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, е завършила рехабилитацията на 270 км. второкласни и третокласни пътища и продължава рехабилитацията на още близо 120 км. По програма „Транзитни пътища V“ тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища.

Пред журналистите министър Терзиева подчерта, че правителството е продължило политиката на предходни кабинети за изграждането на магистралите и големите пътни обекти, които са останали приоритет и заяви, че миналата година екипът й е завършил изграждането на близо 68 км магистрали, а в началото на тази година – изграждането на близо 25 км от пътя Кърджали – Подкова. „Започнахме изграждането на 42,4 км магистрални участъци; стартира строителството на обхода на Монтана и ремонтите по трите виадукта на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, обясни Терзиева и беше категорична, че продължава активно да се работи за завършването намагистралите „Марица“ и „Струма“, Етап 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път; участъка „Шумен – Белокопитово“ от АМ „Хемус“ и обходните пътища на Монтана и Габрово. „С ускорени темпове работим по обявяване на търговете за изграждане и на двата пътни участъка от ЛОТ 3 на АМ „Струма“, добави още Терзиева.

„Освен нова политика в пътния сектор, министерството започна и дълго отлаганата през годините реформа във ВиК отрасъла“, отчете министърът и се аргументира с разработената и приета Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България до 2023 г. „За първи път от 20 години започва да се инвестира в строителството и рехабилитацията на язовири за питейни нужди“, добави Терзиева и подчерта, че вече са предприети действия още тази година да започне доизграждането на два язовира – „Луда Яна” край Панагюрище и „Пловдивци“ край Рудозем. В контекста на реформата във ВиК сектора е и стартиралата от ведомството Програма за борба с безводието, по която правителството е осигурило 20 млн.лв. целяща подобряване на водоснабдяването и качеството на водата на 300 хиляди души в 30 населени места в страната. „По време на едногодишното ни управление спасихме проекта за енергийно обновяване на българските домове“, заяви Десислава Терзиева и очерта предприетите за последната година бързи и адекватни мерки за спасяване на средствата по проекта  – близо 50 млн.лв. от ОП „Регионално развитие“.

Като успех на ведомството през изминалата година министърът посочи предотвратения риск от загуба на 250 млн.лв. от бюджета на Оперативна програма „Регионално развитие“, чрез включването на големия проект за Северна скоростна тангента, както и разработената и изпратена вече на ЕК Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. В нея министърът категорично отстоява финансирането на 67 града от първо до четвърто ниво, съгласно Националната концепция за пространствено развитие 2013-2025 г.