Начало Местна власт Строителството на язовир „Луда Яна“ пред провал, изпълнени са едва 30% от...

Строителството на язовир „Луда Яна“ пред провал, изпълнени са едва 30% от дейностите

СПОДЕЛИ

Язовирът трябваше да е завършен през март 2019 г., но до момента са изпълнени само 30% от дейностите

Договорът за строителството на язовир „Луда Яна“ може да бъде прекратен. Причината е, че три години след като регионалното министерство подписа договор за 56.3 млн. лв. с ДДС с обединението между „Щрабаг“ и „Станилов“, са изпълнени едва 30% от дейностите.

Това става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутати от БСП. Язовирът трябваше да бъде готов през март 2019 г., но към ноември строежът все още е твърде далеч от завършване. Основната вина според Аврамова е на строителните фирми.

Проектирането и строителството на язовира за първи път започват през 80-те години на миналия век, но през 2000 г. проектът е замразен. Пускането на язовир „Луда Яна“ е важно, защото би трябвало да реши проблема с питейната вода на поне 26 хил. души край Панагюрище. Проектът включва също пречиствателна станция с капацитет 300 л/сек, два довеждащи водопровода и две помпени станции.

Един куп проблеми

През 2016 г. регионалното министерство възлага поръчката за 56.3 млн. лв. на обединение между „Щрабаг“ и „Станилов“. Основен източник на финансиране е Световната банка, която осигурява 80% от бюджета на проекта, а останалите са от държавата.

„Изпълнителят изпитва затруднения с осигуряване на необходимите ресурси – инженерен състав, работници, механизация за изпълнението на договора“, пише в отговора на Аврамова, от който става ясно още, че строителите допуснали и технически грешки, които са наложили част от построеното да бъде разрушено и повторно извършено. „По проекта за „Луда Яна“ е имало удължаване на срока заради лоши атмосферни условия, но дори и то е изтекло“, отбелязва още министърът в отговора си.

Има и сериозен проблем с единия партньор, „Станилов“, който е с 40% дял в консорциума. „Фирмата е в лошо финансово състояние от известно време и срещу нея се водят производства по несъстоятелност“, казва Аврамова. Същото потвърдиха няколко независими източника на „Капитал“ от бранша.

През октомври дружеството е било отписано и от Централния професионален регистър на строителя, който се поддържа от Камарата на строителите (КСБ). От камарата обясниха за „Капитал“, че явно фирмата не е подала информация за наличие или липса на задължения по чл. 87, ал. 11 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в указания срок тази година и е отписана. Според справка в регистрите подизпълнител на „Станилов“ е подал иск за откриване на производство по несъстоятелност. Имало е още няколко такива, но те са прекратени.

От „Щрабаг“ и „Станилов“ отказаха да отговорят на въпросите на „Капитал“, като първите уточниха, че по договор не могат да коментират обекта.

А държавата

От отговора на Аврамова става ясно, че МРРБ е било наясно със закъснението, тъй като са провеждани редица срещи, а държавата е отправила искове за неустойки. В момента министерството анализира ситуацията и обмисля какво да предприеме, като един вариант е да се прекрати договорът изцяло.

От ведомството не отговориха в посочения срок на въпросите на „Капитал“ какъв ще е размерът на санкциите за изпълнителя, кога ще решат дали да прекратят договора и какви средства са изплатени до момента от бюджета от 56.3 млн. лв. Не е ясно и какъв е регламентът във връзка с основния източник на финансиране – Световната банка.

Източник: Капитал

Панагюрска информационна агенция разполага с писмото – отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Ето текста му: