Начало Култура „СЦЕНАТА БЕ МОЯТ ЖИВОТ“ – БИОГРАФИЧЕН ФИЛМ ЗА АКТЬОРА ГЕОРГИ РАДОМИРОВ

„СЦЕНАТА БЕ МОЯТ ЖИВОТ“ – БИОГРАФИЧЕН ФИЛМ ЗА АКТЬОРА ГЕОРГИ РАДОМИРОВ

323
0
СПОДЕЛИ

На тържествена вечер, посветена на живота и артистичната кариера на Георги Радомиров, се състоя премиерата на филма „Сцената бе моя живот“.

Вечерта, организирана от Община Панагюрище, Историческия музей, Библиотека „Стоян Дринов“ и семейството на актьора се проведе на 30.05.2023 в залата на Музея, изпълнена до краен предел с почитатели на таланта и сценичната дейност на Георги Радомиров, роднини, приятели, хора, стояли на една сцена с него и деятели на културата от Панагюрище, с чието съдействие и сътрудничество актьорът реализира многобройните си творчески идеи. Събитието бе уважено от г-жа Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“.

След кратки встъпителни слова, се състоя прожекция на филм, който с документални кадри, интервюта и спомени припомни факти от биографията и най-ярките моменти от десетилетната актьорска, режисьорска, педагогическа и творческа дейност на Георги Радомиров или, както всички го наричат Жоро Радомиров – артистът на Панагюрище. Създатели на филма са Атанас Атанасов и Севилиана Котларова. Филмът е озвучен с гласовете на актьорите Василка Сугарева и Здравко Димитров. Звукозаписът е дело на Стоил Атанасов.


След прожекцията с топли думи на благодарност към публиката се обърна Ивана Радомирова, дъщеря на артиста. Думите ѝ бяха многократно прекъсвани от аплодисменти. От своя страна директорът на Историческия музей Атанас Шопов благодари на семейството за участието, съдействието и сътрудничеството и им подари книги, издания на Музея.
Всички гости бяха поканени на чаша вино. Поетът Иван Станчев прочете свое стихотворение. Вечерта продължи в приятелска атмосфера, със сърдечни разговори, много спомени и нови запознанства.

Георги Радомиров е роден през 1932 година в София, където преминава ранното му детство. После семейството му се премества в Панагюрище. Завършва ВИТИЗ, днес Академия за театрално и филмово изкуство, в класа на проф.д-р Кръстьо Мирски и проф. Боян Дановски. Артистичната му кариера започва в Сливенския театър и продължава на театралните сцени в Стара Загора, Русе, Пловдив, където пресъздава запомнящи се образи с различен характер, темперамент и художествен натюрел. Най-дълго остава на сцената на Русенския театър „Сава Огнянов“. Там изиграва повече от десет роли, там прави и своя режисьорски дебют, работи и като режисьор в Телевизионния център – Русе, пак там основава и кафе-театър. Изкушава го и педагогическата работа – ръководи театрална група в Пионерския дом в Русе, а по-късно и „Студия за художествено слово и театър“ при читалище „Виделина -1865“ в Панагюрище. Емблематичен за него е моноспектакълът „Греховната любов на зографа Захарий“, създаден по едноименната повест на Павел Спасов. Той е сценарист, постановчик и изпълнител в различни спектакли, тематично посветени на дати и личности. За панагюрци той остава незабравим в образа на Георги Бенковски, който образ актьорът пресъздава години наред в театрализованите спектакли на открито, посветени на Априлското въстание. Не само заради Бенковски, не само защото е правнук на поборника Орчо Войвода, а заради високия си патриотизъм и огромна любов към града ни, Георги Радомиров се чувстваше панагюрец, а за нас беше и остава обичаният Жоро Радомиров – артистът на Панагюрище. За своите роли и за разностранната си дейност е получавал много награди и отличия, но най-свиден му беше призът „Творец на Панагюрище“, присъден му през 2013 година от Община Панагюрище за цялостно творчество и културна дейност. Тържествената вечер под наслов „Светъл спомен за Жоро“ е поклон пред паметта за една неспокойна, творческа, търсеща и отдадена на изкуството личност – артистът Жоро Радомиров.