Начало Общество Студенти от Лиеж и техни български колеги посетиха „Асарел- Медет” АД

Студенти от Лиеж и техни български колеги посетиха „Асарел- Медет” АД

СПОДЕЛИ

„Асарел-Медет” АД е едно от предприятията, в които водя с гордост мои студенти, защото тук могат да видят една модерна мина, да добият впечатления и практически опит, които ще им бъдат много полезни в бъдещата им професионална реализация”. Това заяви преподавателят от Университета в Лиеж проф. Стоян Гайдарджиев, който е дългогодишен преподавател по минно инженерство в белгийския ВУЗ, където се обучават 21 000 студенти от цял свят.

Ученият и неговите възпитаници разгледаха на 4 юли откритата и закрита фирмена експозиция, запознаха се с особеностите на рудник „Асарел” и посетиха Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води. При посещението си в България студентите на проф. Гайдарджиев гостуваха и на други водещи минни предприятия като „Марица Изток” ЕАД, „Елаците Мед” и „Дънди прешъс металс”.

Във връзка с провежданата учебна практика, на 4 и 5 юли в „Асарел-Медет” АД гостуваха и още две групи студенти, бъдещи специалисти по екология от Лесотехническия университет и Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски”. Те също разгледаха предприятието, като интересът им бе насочен преди всичко към обектите и съоръженията, свързани с екологичните проекти на „Асарел-Медет” АД и политиката на дружеството, насочена към опазване на околната среда.