Начало Общество Студио за психотерапия „Вътрешната стая“ стартира своя нов проект – Терапевтичен театър...

Студио за психотерапия „Вътрешната стая“ стартира своя нов проект – Терапевтичен театър „Таралежите“

СПОДЕЛИ

Студио за психотерапия „Вътрешната стая“ стартира своя нов проект – Терапевтичен театър „Таралежите“.

За целта обявява прием на деца за формирането на три възрастови групи, които ще участват в проекта:

  • I група – предучилищна възраст (6-7 години)
  • II група – 7-12 години
  • III група – 12-15 години

Участието на децата в групите ще има терапевтична, а не занимателна насоченост и за целта е препоръчително желаещите да се включат в тях да имат изявена поведенческа или друга психологическа проблематика – като агресия, ниска самооценка, страхове, опозиционни поведения, затруднения в социалната адаптация и адаптацията в училище и др. За формирането на групите от значение ще бъдат и препоръките на преподаватели и педагогически съветници за нуждата от включване в тях на техни възпитаници.

Търсеният ефект ще бъде постигането на нова форма на индиректно въздействие върху детето, която да компенсира дефицитите му и да мобилизира наличните ресурси. Чрез терапевтичния театър ще се постига увеличаване на възможностите му за адаптация в средата.

Приказките и пиесите, по които ще се работи в групите, ще са с терапевтична насоченост – такива, които предлагат друга перспектива към възприемането и преживяването на често срещани ситуации и чувства в детството. Книгите, които ще се използват, ще съдържат материал, внимателно подбран  и разработен от специалисти (психолози и психотерапевти), в който са разказани ситуации, представляващи често срещани конфликти, на които детето не винаги знае как да отговори. В края на всяка приказка на групата ще се предлагат техники, с помощта на които ще се облекчава емоционалното напрежение и помага на детето да разпознава самò собствените си емоции.

Груповият процес ще бъде под постоянна супервизия на специалисти по детско-юношеска психотерапия и в съответствие с особеностите на детско-юношеското развитие на участниците. Ще се дава възможност те да контактуват помежду си, да се погрижат за някого,  да се усмихнат, да се натъжат – просто да бъдат спонтанни и автентични. Включването в груповия процес ще им дава нови познания и умения за:

  • споделяне на чувства и емоции като страх, гняв, обида, тъга, отхвърляне, приемане, радост и други;
  • самоутвърждаване, изява, толерантност, взаимопомагане, търпение;
  • интегриране на собствените усещания, представи и чувства с тези на другите в реална жизнена среда

Групите ще имат занимания по два пъти в месеца всяка, в различен часови интервал и независимо една от друга. Заниманията ще се осъществяват на територията на Спортна зала „Арена-Асарел“ от 17:30 до 19 часа по предварително изготвен за това график. Началото ще бъде обявено след попълването на групите и достигането на достатъчния брой участници в тях за осъществяването на групов процес.

Когато всяка една от групите достигне до етапа на сплотеност и участниците формират базови знания и умения за въздействието и ефективността на съдържанието в приказния материал, ще имат възможността да представят работата си на сцена, като за целта ще репетират веднъж седмично (съботно-неделни занимания) под ръководството на професионален драматург.

Представянето на сцена ще става само и единствено след индивидуалното съгласие на всеки участник.

Максимален брой на участниците в групата – до 10 деца във всяка.

Такса участник – 40 лв./месец.

За информация и записване:

GSM: 0889 867 114 – Дарина Дечева

 

   ЗА ПРИКАЗКОТЕРАПИЯТА

maika-dete-kniga-prikazka-235977-500x334

Вълшебните приказки не са атрибут само и единствено на щастливото детство – като бабините курабийки, като плюшената играчка, с която заспиваме, като люлеещия се стол–конче, като игрите с куклите или с пластмасовите войници.  Именно любимата приказка на едно дете ще стане определяща при формирането на неговия жизнен сценарий, именно тя, впоследствие, ще може да обясни психологически логиката на неговите постъпки.

Житейският опит на детето е много мъничък и в процеса на израстване то се сблъсква с редица непознати и разнообразни за него препятствия, което е сложна емоционална задача. Тук на помощ идва приказката, в която то открива, в лицето на даден герой, себе си. Слушайки приказката, научава как героят се справя с различни препятствия и намира изход и решение, мобилизира се и успява да се справи. Това води до натрупването в съзнанието на детето на банка от знание – примери, които то използва в необходимите за това моменти от своето израстване като ефективни реакции на заобикалящия го свят.

Децата не са нито глупави, нито ограничени, нито нелогични.

Те просто не знаят.

Идват тук и не знаят нищо.

Идват тук – и учат.

 

 Водещата на програмата

дара

Дарина Дечева е дипломиран магистър по психология.

Сертифициран позитивен психотерапевт към Дружеството по позитивна психотерапия в България и WAPP.

Сертифициран треньор по групово-динамичен тренинг от Център за развитие „Топ-Консулт“ (валидизиран от МОН).

Сертифициран системен фасилитатор.

Допълнителен сертификат от обучителна програма по позитивна психодинамична  психотерапия за детето и неговите родители към Дружеството по позитивна психотерапия в България.

Сертификати за участия в семинари и уъркшопи на Института по позитивна психотерапия и Института по терапия и експресивни изкуства – гр.София за работа с арт-терапевтични, игрови и диагностични техники при консултиране и терапия на деца и възрастни.

Сертификат за работа с емоционални травми – емоционална регулация и емоционална компетентност.

Сертифицирана от OS-България за работа с ТАТ (възрастни и деца).

Член на дружеството на психолозите (BGRP-1446-ISCO-2634-6001;6002) и на Дружеството по позитивна психотерапия в България и WAPP.

 

  Драматургът на програмата

mariq 

Мария Донева е завършила Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски“. Печелила е награди от престижни литературни конкурси. Автор е на множество книги и пиеси.

Драматург в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

Има дългогодишен опит като режисьор в Постоянния театър към Държавна психиатрична болница „д-р Георги Кисьов“ – Раднево, единственият такъв в България. Работила е в театрални и литературни проекти съвместно със Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ – Казанлък. Поставя пиеси в Дневния център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми към Психодиспансера в гр.Стара Загора.

 

 Супервизорът на програмата

MilenaМилена Манова е завършила висше образование в специалност „Психология“ в  Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Сертифициран позитивен психотерапевт към Дружеството по позитивна психотерапия – България.

Дипломиран обучител по позитивна психотерапия за базово и майсторско ниво.

Управител на Институт по позитивна психотерапия, гр. София.
Хоноруван преподавател в Софийски университет, специалност „Клинична психология“. Супервизор по детска и позитивна психотерапия, председател на БАТА (Българската асоциация по транзакционен анализ), автор на книгата „Хиперактивното дете“, „Креативната кутия – Бърза помощ за родители“ и съавтор на терапевтични приказки за деца „Защо все аз?“.