Начало Общество Светла памет на жертвите на нашето мълчание!

Светла памет на жертвите на нашето мълчание!

СПОДЕЛИ

Любка Пъкова

5-ти август 2010год., Чили, мината „Сан Хосе”. При индустриална авария под земята са затрупани 33 миньори. Те остават живи и прекарват 69 дни под земята, което и до ден днешен представлява рекорд по оцеляване. Мината се намира на 45 километра северно от Копиапо. Миньорите са блокирани на около 700 метра под повърхността на земята и на 5 км след входа на мината. Мината е била нестабилна в миналото и е предизвиквала и други инциденти, включително и смъртен случай. Спасителната операция започва на следващия ден, но миньорите са открити 17 дни по-късно – на 22 август. Изваждането на първия миньор започва на 12 октомври 2010 г. в 23:55 часа местно време, като спасителната капсула достига повърхността след 16 минути – на 13 октомври в 00.11 ч. На същата дата в 21:55 часа местно време е изваден и последният миньор, като с това спасителната мисия приключва успешно.
5-ти август 2013год., България, ден на национален траур. Нацията свежда глава в памет на жертвите в мина „Ораново”. При неясно какви обстоятелства възникнала авария на 18-ти юли, в мината на 300 метра под земята загиват четирима миньори. Телата на двама от тях са открити в същия ден. След 18 дни спасителна операция са открити и другите двама. Междувременно още един работник в същата мина умира на работното си място.
И ако 5-ти август за Чили ще остане като емблема на технологичния прогрес, за България той е символ на моралния упадък и непростимия грях на мълчаливото съучастие. Силно и болезнено звучи, но трябва да признаем истината. Няма невинни за този национален траур. Не съществува оправдание, което да измие очите ни. Ние, всички ние, допуснахме с мълчанието си съществуването на зловещата мина. Допуснахме страшния избор „хляб или смърт” да е възможен в една уж демократична страна, членка на могъщото европейско семейство…
5-ти август за нас не може да е само болка, той е национален срам!
Защото все някой е знаел и е мълчал…
Затова днес, прекланяйки глави пред Светлата памет на покойниците, трябва да поискаме прошка. Всички! До един!
Поднасям своите искрени съболезнования на близките. И моля Ви, заради онзи някой, простете ми мълчанието…