Начало Здраве Световна седмица на кърменето

Световна седмица на кърменето

28
0
СПОДЕЛИ

kurmene1

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Тази година мотото на кампанията е „Кърменето – ключ към устойчиво развитие“.

СЗО препоръчва изключителното кърмене да започне в рамките на 1 час след раждането на бебето, като се дава само кърма през първите 6 месеца от живота му, продължава да се кърми до навършване на 2 години и около 800 000 детски живота ще бъдат спасени.

Има много ползи от кърмене на новороденото вместо използване на адаптирани млека. Дори ако по една или друга причина кърмите бебето за кратък период от време, имунната му система ще извлече полза от майчиното мляко.

Хранене и растеж:

♦Майчиното мляко е най-пълната форма за хранене на бебето. В майчиното мляко се съдържа точно определено количество мазнини, захар, вода и протеини, от които бебето се нуждае за да расте и развива. При повечето бебета усвояването на майчиното мляко е по-лесно, отколкото адаптираното.

♦Преждевременно родените бебета, които се хранят с майчино мляко се развиват по-добре, от тези хранени с адаптирано.

♦Въпреки, че няма единодушие по въпроса, резултати от някои научни проучвания показват, че кърмените деца са с по-развит мозък от тези, които не са кърмени.

Развита имунна система и резистентност на инфекции:

♦Майчиното мляко съдържа антитела, които помагат на новороденото да е по-добре защитено от бактерии и вируси. Кърмените бебета имат по-силни съпротивителни сили срещу инфекции и заболявания като: диария, ушни инфекции, алергии и астма. Те боледуват по-рядко.

♦Имунната система (системата, която помага при борба с инфекциите) на кърмените бебета има по-добър отклик на имунизации като полиомиелит, дифтерия и на респираторни вирусни инфекции.

♦Когато кърмите, няма бутилки и биберони, които трябва да се стерилизират. Млякото от гърдите на майката винаги е стерилно (чисто).

Понижен риск от хронични заболявания:

♦Въпреки, че резултатите от проведени научни проучвания не са еднозначни и е необходима още научна работа в тази област, много от изследванията показват, че при кърмените бебета има понижени стойности на хронични заболявания в най-ранна детска възраст, като диабет, рак, алергии и астма.

Подобрено здраве на майката:

♦ Кърменето използва допълнителни калории, което прави по-лесно свалянето на килограмите, придобити по време на бременността. То също така помага на матката да се прибере до нормалния си размер и намалява кръвотечението, което жената би могла да има след раждането.
♦ Кърменето, особено когато няма дохранване с адаптирано мляко, забавя връщането на нормална овулация и менструален цикъл (въпреки това трябва да обсъдите с Вашия лекар избор на подходящи за Вас контрацептивни средства).
♦ Кърменето понижава рискът от рак на гърдата и може да намали рискът от рак на яйчниците.

Удобство:

♦Кърменето спестява време и пари. Не е необходимо да купувате, измервате и приготвяте адаптирано мляко. Няма бутилки, които трябва да затопляте през нощта.

♦Майката може да задоволи незабавно глада на бебето.

♦Времето за кърмене дава възможност на майката да се усамоти със своето бебе.

Позитивни чувства:

♦Кърменето може да заздрави връзката между майката и бебето. Физическият контакт е важен за новороденото и може да му помогне да се чувства по-сигурно.
♦Кърмещите майки имат по-голямо доверие в себе си и се чувстват по-силно обвързани със своите бебета

Социални ползи:

♦Общите разходи за медицински грижи за нацията са по-ниски при повече кърмени новородени, тъй като те боледуват по-рядко, посещават лекаря по-рядко, по-радко им се изписват лекарства и по-рядко се налага хоспитализация, отколкото при новородени, хранени с адаптирани млека.

♦Работодателите също имат полза от кърменето, понеже кърмещите майки по-рядко отсъстват от работа, тъй като техните бебета боледуват по-рядко.

♦Медицинските разходи на работодателя се понижават и продуктивността на труда е по-висока.

♦Кърменето помага и при опазване на околната среда, защото има по-малко пластични отпадъци в сравнение с тези, останали от необходимите пособия за приготвяне на адаптирано мляко