Начало Култура Световно известната оперна певица Бруна Балиони ще журира конкурса “Елена Николай”

Световно известната оперна певица Бруна Балиони ще журира конкурса “Елена Николай”

СПОДЕЛИ
restorant

Световно известната италианска оперна певица – мецосопраното Бруна Балиони ще пристигне за първи път в България, за да участва като Почетен член на журито на Първия международен конкурс за млади оперни певци “Елена Николай”, който ще се проведе от 28 до 30 октомври в Панагюрище.

“Примадоната на италианското белканто”, както почитателите наричат Балиони, идва по покана на оперната прима Христина Ангелакова – Председател на журито на конкурса за млади оперни певци. За Бруна Балиони оперната легенда Елена Николай е еталон, ето защо тя с огромна радост се присъединява към състава на авторитетното жури, за да оценява младите оперни таланти. Членове на журито са световно известните оперни изпълнители и педагози Дарина Такова и Калуди Калудов и един от най-успешните млади български диригенти Григор Паликаров.

Кариерата на Бруна Балиони започва през 1974 година, като първата й роля е Леонора от операта “Фаворитката” на Гаетано Доницети. През годините е участвала в различни опери с емблематични роли на световно известните оперни сцени. Понастоящем италианската оперна певица се занимава с активна педагогическа дейност, прави майсторски класове по цял свят, участва в жури на престижни вокални конкурси.