Начало Общество „Свидетели на Йехова“ отричат най-важните християнски истини – учението за Светата Троица,...

„Свидетели на Йехова“ отричат най-важните християнски истини – учението за Светата Троица, за Божеството на Иисус Христос и за безсмъртието на душата

СПОДЕЛИ

iehovaСвидетели на Йехова (Jehovah’s Witnesses) е името на религиозно движение, основано през 1876 г. в Съединените американски щати и придобило сегашното си име през 1931 г.

Особености на сектата

„Свидетели на Иехова“ представлява една от най-дейните пропагандистки организации на нашето време. Те наводняват света както със своята литература, така и с настойчивите си проповедници – ентусиасти, които ходят от врата на врата и убеждават хората да се присъединят към тяхното учение. Особен успех имат при тези, които по принцип уважават християнската вяра, но не са получили религиозно възпитание.

Според техните собствени данни в света се наброяват повече от три милиона „свидетели“ на Иехова. Не напразно един от бившите „свидетели“ на Иехова нарече този култ „най-действеното заблуждение на нашето време“. Ако ви се е случвало да се сблъскате с някой от техните проповедници, то навярно ще се съгласите, че доводите на свидетелите понякога звучат логично. И ако те не са разколебали вашите възгледи, то във всеки случай биха могли да породят съмнение в това, което до този момент вие сте приемали за истина.

От 1909 г. щаб-квартирата на „Свидетели на Иехова“ се намира в Ню Йорк, в Бруклин. Местните групи (повече от 20 хил. на брой) наричат своите центрове „Дворци на Царството“. Понятието свещеничество у тях отсъства, всеки активен участник в култа се нарича „служител“. Тези, които се отдават напълно на работата в организацията, се наричат „водещи издатели“. В настоящия момент сектата на „свидетелите“ набира сили в Русия и в страните от Източна Европа.

„Свидетели на Иехова“ настойчиво вербуват свои последователи. Ходят по домове и квартири, раздават литература и спират хората по улиците. Освен това те се отличават с ред други любопитни особености: отказват преливането на кръв (смятат това за разновидност на канибализма), не зачитат никакви религиозни или граждански празници, било то Рождество, Деня на Благодарността или рожден ден. Те порицават отдаването на чест пред националния флаг и служенето във въоръжените сили, като признават за законна единствено своята организация.

Много упреци предизвиква йеховисткият превод на Писанието, с който те искат да подменят настоящия библейски текст. Предвид множеството изопачения на текста този превод е признат за неотговарящ на оригинала. Нещо повече, въз основа на този неправилен превод иеховистите правят купища лъжливи предсказания, които обявяват за божествени пророчества. Така например предсказанието за края на света те многократно пренасяли към все по-късни срокове: от 1877 година за октомври 1914 година, после за 1925 година, след това последователно за 1930, 1931, 1933 година… Само за периода 1940 – 1943 година те 44 пъти променили своите дати за края на света! При това повторенията на фиаското с предсказанията ни най-малко не ги смущава и те продължават да назначават нови дати.

Тези и други измислици на „свидетелите“, представяни за Божествени пророчества, показват колко лъжлива е тяхната претенция за пряко Божие откровение както и несъстоятелността на цялото им учение. Но всички тези неудачи ни най-малко не отслабват агресивността на сектата на „свидетелите“. В настоящия момент общият тираж на списанието „Кулата“ се състои от 17.8 милиона копия на 106 езика, а тяхното списание „Awake!“ – от 15.6 милиона копия на 34 езика.

В своето опорочаване на християнството иеховистите са достигнали до абсурдното твърдение, че собствената им, с позволение т. нар. библия ежеседмично се попълва с 32 страници – с всяко ново издание на списанийцето им „Кула на стражите“. Такова пренебрежително отношение към свещения текст е твърде характерно за някои съвременни култове. Сектата на мормоните например поставя своята Книга на Мормон наравно със Свещеното Писание.

Заблужденията на иеховистите

„Свидетелите“ толкова дълбоко и съществено изопачават християнството, че тяхното учение не бива да се нарича християнско. Те отхвърлят тайната на Светата Троица, Божеството на Иисус Христос, Божеството на Светия Дух. Тяхното учение за Христовото Възкресение, за душата, за задгробния живот, за Второто пришествие и за вечния живот има съвсем друго, измислено от тях нехристиянско съдържание. Би било много по-честно от тяхна страна да не се опират на Библията, а да проповядват своето учение като нова религия, каквото всъщност и е. Но те се ползват недобросъвестно от авторитета на Библията, от Христовото име и от християнската терминология, за да могат успешно да оплитат в мрежите си доверчивите хора, които по принцип уважават християнството, макар и да знаят малко за него.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Настойчивото ходене на йеховистките проповедници по домовете за привличане на нови членове, както и масовото разпространение на тяхната литература на много езици способствали от малка група хора, изучаващи Библията, сектата да се разрасне в многомилионна организация с неограничени материални ресурси. Тя се ръководи от неголяма група лидери на Обществото, които деспотично и безапелационно определят нейното вероучение и политика. Беглият обзор на всички безсмислици в учението на „свидетелите“, пълно с противоречия и глупост, води до недоумение как е възможно то все още да съществува и да се разпространява.

В духовен план цялата им система е пълно фиаско. Може да се прочете цялата огромна колекция от съчинения на Ръсел, Рутфорд и техните приемници, и да не се намери в тях никакво споменаване на основните християнски добродетели – на смирението, покаянието, милосърдието. Няма нито дума за любовта към Бога или към ближния, не се споменава за развитието на твърдостта на духа, за потушаването на страстите, за носенето на кръста, за тесния път към царството Небесно. Всичко, върху което се набляга, е: „Чети, вярвай и продавай книгите на Ръсел – Рутфорд, говори за Бог като за Иехова и за всички църкви и учреждения като за антихристки. Постъпвай така, и ще се спасиш!“

Учението на „свидетелите“, че „Бог никога не наказва нито в този, нито в другия живот“ открива пътя към разпуснатост и греховност. Как ще живее човек сега, това няма значение за вечния живот. На всички ще бъде даден втори шанс. А ако ти и там се окажеш недостоен за награда, то просто ще престанеш да съществуваш и ще преминеш безболезнено в небитието.

„Свидетелите“ манипулират произволно свещените текстове, съвършено игнорират историческите факти и най-елементарните правила на екзегетиката, на литературната логичност и последователност. Те отричат най-важните християнски истини – учението за Светата Троица, за Божеството на Иисус Христос, за безсмъртието на душата, а други – за възкресението, за Страшния съд и вечния живот – изопачават до неузнаваемост. „Свидетелите на Иехова“ крайно сериозно се готвят за срещата на Армагедон, след което те очакват да настъпи хилядолетното земно царство.

За мярка на тяхното усърдие ни служи енергията, с която те, кръстосвайки квартал след квартал, разпространяват своето учение. Всяка година раздават безплатно 150 милиона екземпляра книги и брошури на 106 езика. Тази организация не допуска пасивност у своите членове, а се старае да завоюва света, употребявайки колосални средства и най-съвременни методи за пропаганда.

Тяхната основна проповед за приближаващото се щастливо хилядолетно царство разпространява мнението, че накрая е необходимо всички страни да се обединят в една световна държава. Само така можело да се преодолеят изконните проблеми на човечеството – войните, престъпността, социалното неравенство, бедността, гладът и т.н. Действително от Писанието ние знаем, че преди Второто пришествие на Христос ще възникне такава всемирна държава – „Вавилон“, който ще бъде възглавен от „звяра“ – лютия враг на Христос и Църквата. Той ще предложи на света своята универсална религия, съставена от различни учения, в това число и християнското.

В новия пантеон от почитани пророци и божества ще бъде поставен и пиедестал за Христос като един от великите учители и пророци. Отричайки Неговата Божественост и изопачавайки учението Му, „Свидетелите на Иехова“ подготвят света за „постхристиянската“ ера. Не е ли духовната война, която „Свидетелите на Иехова“ водят срещу Църквата и християнството онзи духовен Армагедон, за който предсказва книгата Откровение? И така никой който макар и малко уважава авторитета на Свещеното Писание и на християнското учение, не може да постъпи по друг начин, освен с отвращение да отхвърли богохулното учение на лъжесвидетелите на Иехова!

1 КОМЕНТАР