Начало Здраве СЗО: Да се тестват COVID ваксините на бременни жени

СЗО: Да се тестват COVID ваксините на бременни жени

СПОДЕЛИ

Cветовната здравна организация смята, че бременните жени трябва да бъдат включени в изпитания на лекарства и ваксини срещу коронавируса.

Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БГНЕС.

„Бременните жени не са изложени на повишен риск от заразяване с коронавирус, но ако се заразят, тогава те са изложени на повишен риск от тежко боледуване”, каза той.

„Ние призоваваме за включване на бременни жени в клинични изпитвания на нови терапии и ваксини. За щастие, предаването на вируса в утробата или по време на раждане е изключително рядко и не са открити активни вирусни частици в кърмата”, заяви Гебрейесус.

„Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус, особено за тези, които не са ваксинирани”, поясни Гебрейесус. „Огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани”.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването на инфекцията.

„По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора извън работа – включително учители и здравни работници – и по-голям риск от появата на друг вариант, който е по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица”, отчете Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 г., 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 г.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, подчерта Гебрейесус и добави, че до 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света.