Начало Култура „Тангра“ бе част от фолклорен спектакъл пред Народния театър за шестия рожден...

„Тангра“ бе част от фолклорен спектакъл пред Народния театър за шестия рожден ден на БНТ2

СПОДЕЛИ

БНТ2 отбеляза в София шестия си рожден ден с фолклорен спектакъл пред Народния театър. Годишнината беше отпразнувана с поредица събития в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе. В заключителния спектакъл в София състави от цялата страна – победители в различните сезони на танцовото шоу „Надиграй ме“, представиха колорита и традициите на в България.

Шест танцови състава, шест носии от шестте етнографски области на страната – Така БНТ 2 отбеляза рождения си ден в София. Фолкорният празник започна с шопски ритми и завърши с копаница, изпълнена от победителите в последния сезон на „Надиграй ме“ – съставът от Попинци.

Соня Стоянова, танцьор в танцов състав „Тангра“ от Попинци: Този танци най-добре представя региона, от който сме с всички тези красиви движения и най-вече костюмите.

Някои от нас са облечени с автентични празнични попински, докато други са с ежедневни.

Мария Терзийска, ръководител на танцов състав „Тангра“ от Попинци: Има млади хора, които обичат България. Зад мен са такива деца, които са облечени в старите си бабини дрехи. Така че има защо да работи дори телевизията, за да популяризира това.

Участниците в „Надиграй ме“ разказаха историята на носиите, в които бяха облечени. А зрителите на площада, които познаха областта, за която са характерни, получиха награди.

Източник БНТ