Начало Култура Танцьорите от „Средногорска жарава“ с награда от фестивала „Дунавски вълни“ във Видин

Танцьорите от „Средногорска жарава“ с награда от фестивала „Дунавски вълни“ във Видин

110
0
СПОДЕЛИ

10527588_500704103394302_5607148914591456713_n

С много положителни емоции и Наградата на спонсорите са се завърнали танцьорите от „Средногорска жарава“ от фестивала „Фолклорни дни с Фиданките“, който се е провел във Видин от 25 до 27 юли. Организатори на събитието са били Община Видин, Сдружение „Фиданките“ и Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“.

Фолклорните дни са се провели в рамките на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни”, организатори на който са Община Видин, Сдружение „Фиданките” и Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав”.

В надпреварата са участвали над 700 участници.

В рамките на конкурсната програма клубовете и формациите са представили автентични хора от етнографските си области и хора по избор на ръководителите. Групите са били оценявани от жури в състав: председател – академик Красимир Петров и членове – Зоя Велкова – ръководител на танцова формация „Хорце”, гр. Пазаджик и Наталия Кирилова – гл. художествен ръководител на АНПТ „Дунав”.

След приключването на състезателната част всички участници, са имали възможност да се разходят с кораб по река Дунав и да посетят крепостта Бабини Видини кули.

По-късно на пл. „Бдинци” във Видин нашите танцьори са опитали и от вкусната гозба на „Юнашкия тиган“ – сготвено по стара технология и на жив огън вкусно, пилешко месо в най-големия български тиган.

С нескрито вълнение и радост танцьорите от „Средногорско жарава“ споделиха за ПИА:

„Удовлетворени ме от труда си. Това е втора награда за състава ни, която получаваме в рамките на два месеца. Хората там ни запомниха, защото на вечерта на народното веселие ни срещаха и казваха: „Много са ви ефектни костюмите“. Освен това научихме и ново хоро, автентично. Имаше два оркестъра и от чужбина – от Румъния и Сърбия. Впечатлени сме от добрата организация, от посрещането, от отношението, което проявиха домакините  към нас. Пожеланието, с което ни изпратиха беше да си останем винаги така сплотени. А ние се гордеем с това, наистина. На връщане посетихме пещерата „Магурата“. Там, в една от залите на пещерата, наречена „Концертна“, заради голямата акустика в нея, под таван на 146 метра разстояние от земята, жена от друга група запя народна песен, а ние започнахме да играем в ритъма на право хоро. Незабравим ще остане този спомен за нас.

В началото на юли бяхме на фестивала в Айтос „Славееви нощи“, където спечелихме трето място. Участвахме също така и на фестивала в Свиленград „Песни и танци без граници“. От 30 юли до 2 август ще бъде международният фолклорен фестивал „Златен прах“, на който също ще имаме изява. Той няма състезателен характер. Там ще представим три танца, които ще играем с три различни носии. Имаме покана за Ловджийския празник на Панагюрски колонии и Празника на шарената сол в село Бъта“. Искаме да изкажем нашата благодарност за спонсорството на Община Панагюрище и фирма „Оптикс“ АД. Специално благодарим на зам.-кмета по „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, която винаги е подкрепяла нашите изяви. Благодарим и на директорките на двете училища, в чийто салони провеждаме своите репетиции – Минка Ланджева и Лушка Апостолова.“

Снимки: Нина Дееничина /Фейсбук/