Начало Култура Танцова школа „Балканджии“ с одобрен проект към Национален фонд „Култура“

Танцова школа „Балканджии“ с одобрен проект към Национален фонд „Култура“

СПОДЕЛИ

Арт организацията „Фолк Вижън“ ЕООД  е одобрена и финансирана от Национален фонд „Култура“ по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство 21„.

Добрата новина съобщи Петър Немски – собтвеник на организацията и хореограф на Танцова школа „Балканджии. Проектът е на стойност 14 900лв и ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Проектът „Пеене на пръстени и наричане на китки“ се вписва изцяло в основните цели на организацията: съхраняване, обогатяване и популяризиране на народното творчество. Една от основните дейности на „Фолк Вижън“ ЕООД е Танцова Школа „Балканджии“, създадена по идея на Петър Немски през 2018-та година. „Фолк Вижън“ е единствената културна организация, призната за такава и регистрирана в министерство на културата. Организацията има за водеща задача да предостави възможност за изучаване на български народни танци на всички любители от Панагюрище и региона.

Проектната идея е създаване на съвременен аудио-визуален продукт – видео-филм за народния обичай „Пеене на пръстени и наричане на китки” от село Баня, община Панагюрище и околните села. Заснемането на филм ще се реализира от Христо Елкин – “HD Galaxy”. Действащи лица ще са артисти любители от съставите в Танцова школа „Балканджии. По проекта е заложено закупуването на традиционни за обичая и района носии. Музиката, съпровождаща обредните действия, ще бъде специално създадена от  композиторa Стоимен Добрев. Изработеният по проекта филм ще бъде представен на специално организирано по проекта събитие с цел постигане на максимален ефект на популяризация. След това филмът ще бъде предоставен за свободно ползване във фейсбук и ютюб канала на „Балканджии“. Отделно от това продуктът ще бъде записан на 50 броя флашки, които ще се разпространяват сред гости и туристи на Панагюрище.

Административен ръководител на проекта е Сезер Нихат – д-р по културно историческо наследство, а ръководител на творческия екип е Петър Немски.

Партньори на проекта са Община Панагюрище, Исторически музей – гр. Панагюрище, а медийните партньори са Медиен център „Оборище“ и Панагюрска информационна агенция.