Начало Култура Тържествено отбелязахме 180 години от рождението на видния панагюрец Нешо Бончев

Тържествено отбелязахме 180 години от рождението на видния панагюрец Нешо Бончев

СПОДЕЛИ

С шествие под наслов „Парад на училищните знамена” бяха отбелязани 180 години от от рождението на първия български литературен критик, просветител, философ, филолог, полиглот, фолклорист, журналист и педагог Нешо Бончев.

Шествието на 14 януари бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при НЧ „Виделина-1865“ и в него се включиха председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, директорът на СУ „Нешо Бончев“ Веска Барова, учители и ученици. Редом до знаменосците на СУ „Нешо Бончев“, в шествието се включиха с училищните знамена и ученици от ОУ „Двайсти април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.

Шествието премина покрай места, свързани с Нешо Бончев – училището, в което е учил и работил, старото училище „Д-р Лонг”, читалището „Виделина”, за построяването на което дарява земя.

В градския парк, пред бюст-паметника на Нешо Бончев, за живота и делото на бележития учен разказа Георги Писков – учител по история в СУ „Нешо Бончев“. „Много съм радостен, защото за първи път от много години, с нас нашия юбилей отбелязват всички училища в град Панагюрище. Те са тук със своите школски знамена. Нешо Бончев е наш патрон и покровител, но той принадлежи и на Панагюрище, и на цяла България”, каза в приветствието си г-н Писков и представи съобщение на тема „Нешо Бончев – живот в две империи”.

В знак на признателност към делото на Нешо Бончев бяха положени венци и цветя от председателя на Общински съвет – Панагюрище, ръководството на община Панагюрище, Исторически музей-Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, СУ „Нешо Бончев“, ОУ „Проф. Марин Дринов“, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.