Начало Култура Тази вечер предаването „Час по България“ по телевизия СКАТ ще бъде посветено...

Тази вечер предаването „Час по България“ по телевизия СКАТ ще бъде посветено на Стрелча

СПОДЕЛИ

Тази вечер от 21.00 часа, предаването „Час по България“ по телевизия СКАТ ще бъде посветено на Стрелча. Темата на предаването, с водещ проф. Пламен Павлов, е „Стрелча – непобедена в Априлското въстание“ . Тя бе и основен акцент в научната кръгла маса, организирана в общината преди седмица, по повод 140-та годишнина от освобождението на Стрелча. В предаването ще участват проф. д-р Веселин Бояджиев, директорът на Историческия музей Андон Божков и уредникът на музея Надя Романкова, съобщава общинска администрация-Стрелча.

„Час по България“ на национална телелевизия СКАТ представлява научно-популярно патриотично предаване за история и култура, излъчвано на живо всеки петък от 20:30 часа. В предаването, по тип актуална дискусия се разглеждат значими теми от българската история, археология, етнология, литература, изкуство. Целта е да се покаже мястото на България в европейската и световната история и култура, да се популяризират миналото и перспективите пред българската нация у нас и в чужбина, връзките на България с другите народи.
Предаването включва разговор с гости в студиото, най-често изтъкнати български учени, историци, археолози, музейни специалисти, писатели, художници, журналисти, краеведи и т.н. както и въпроси и мнения на зрители в пряк ефир. Всяко предаване по подходящ начин се онагледява с видеоматериали, снимки, карти, схеми и друг илюстративен материал, свързан с обсъжданата тема. Освен това предаването „Час по България“ информира зрителите за състояли се или провеждащи се през съответната седмица научни конференции, представяния на книги, изложби, конкурси, публикации в научния печат и медиите в България и чужбина. От юни 2003г. автори и водещ на предаването е историкът доц. д-р Пламен Павлов, преподавател във ВТУ „Свети Свети Кирил и Методий“.