Начало Култура Тази вечер Старозагорската опера гостува в Панагюрище със спектакъла „Лелята на Чарли“

Тази вечер Старозагорската опера гостува в Панагюрище със спектакъла „Лелята на Чарли“

СПОДЕЛИ

Тази вечер Старозагорската опера гостува в Панагюрище със спектакъла "Лелята на Чарли" .Мюзикъл на Оскар Фелцман, написан през 1973 год. с либрето по мотиви от едноименната шеметна английска комедия на Томас Брандън (Charley's Aunt 1892 – „Лелята на Чарли” ). Бляскавата и остроумна комедия на ситуациите, този класически „evergreen” фарс, е изграден виртуозно с познат от времето на Шекспир драматургичен похват – комедийния травестизъм. Преобличането на мъже в дамски костюми, изпълнявайки женски роли, превръща трудните и заплетени ситуации просто в една шега! Със всяка една промяна главният герой усеща все по-дълбоко женската природа, самият той започва да флиртува и да се държи като жена, което още повече усилва комедийния ефект.

През цялото действие на пиесата се усеща едно щастливо чувство за безпорядък и веселие. Прословутата реплика „Аз съм лелята на Чарли. От Бразилия, където има много ананаси, банани, лагуни и маймуни!” – отдавна е станала разговорна фраза, в различни варианти, без да се замисляме за произхода й.

Фарсът на Томас Брандън счупва всички исторически рекорди за пиеси от този жанр с 1 466 представления и последващи продукции по целия свят, след премиерата на оригинала в Лондон през 1892 год.

Популярният руски композитор Оскар Фелцман го превръща в мюзикъл през 1973 год. За съжаление руският „крал на лекия жанр” почина на 3 февруари т.г. (2013), на 92- годишна възраст (роден е на 18 февруари 1921 год. в Москва). Оскар Фелцман е автор на много музикални комедии и песни, а така също и на Концерт за цигулка и оркестър. Песните на Фелцман са изпълнявани от най-известните руски певци като Марк Бернес, Едита Пиеха, Йосиф Кобзон, Муслин Магумаев, Лев Лешченко и др. Сред най-известните му сценични творби са „Нека китарата да свири” и „Лелята на Чарли”.

В България мюзикълът „ Лелята на Чарли” става много популярен, благодарение на изключителния комедиен талант и впечатляваща игра на големия български оперетен артист Видин Даскалов. Спектакълът е поставян три пъти на сцената на Музикалният театър „Стефан Македонски” в София. Първата постановка на този класически фарс в Старозагорска опера е била на 6 ноември 1990 год. с режисьор Константин Херман и диригент Красимир Къшев. Следващата премиера е през ноември 2008-а с режисьор Николай Априлов и диригент Людмил Горчев.

Пет години по-късно е време е да ви поканим на среща с новите герои на тази комедия: Мариан Бачев, Николай Априлов, Борис Тасков, Симеон Симеонов, Галина Костадинова, Яница Нешева, Ивайло Йовчев, Мария Клинчева, Кремена Костова и Милен Денев. Режисьор е Николай Априлов, музикално ръководство – Красимир Къшев, диригент – Здравко Лазаров.Сценограф – Димо Костадинов, хореограф – Боряна Сечанова.

Спектакълът е прекрасна смесица от английски хумор, руска музика и за разкош – една леля от Бразилия. Джаз, латино и класика допълват сюжета и правят пиесата още по-забавна и приятна за гледане. „Всяко безумие има своята логика „ – е казал Шекспир и в това днес никой не се съмнява!
Заповядайте тази вечер от 19 часа в голямата зала на Театър Дом -Паметник. Спектакълът е в програмата на Юнските празници на изкуствата 2013, организирани от Община Панагюрище.