Начало Култура Те не търсеха слава, но записаха имената си в нашата памет!

Те не търсеха слава, но записаха имената си в нашата памет!

СПОДЕЛИ
restorant

140 години по – късно Априлското въстание избухна отново (ВИДЕО)

IMG_4418

 „Априлското въстание изригна –

Вулкан с петвековна мъст набрана …

Един народ срещу империя се вдигна,

Гръмовният му глас раздра Балкана …“

В подножието на Маньово бърдо беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Пушките запукаха в късния следобед на 1 май, като за поредна година се извърши традиционната възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя е дело на Националното дружество „Традиция”, като тази година в нея взеха участие над 140 членове на клоновете на клуба, женското дружество „Райна Княгиня”, представители на НЧ „Виделина” и множество доброволци.

IMG_4441

Сцени, пресъздаващи бунта, Княгинята от плът и кръв, Бенковски и Поп Груйо, както и много знайни и незнайни герои оживяха пред погледа ни и припомниха колко поводи за гордост има в нашата история.

IMG_4358

Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.

След края на възстановката бяха връчени награди на активни членове на Национално дружество „Традиция”, сред които и от клубовете в Панагюрище и Баня, на кмета Никола Белишки, на фондация „Цоцорков род” и всички, които допринасят за реализирането на това паметно събитие.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК