Начало Култура Театралните самодейци от Народно читалище „Виделина-1865“ подготвят „Свекърва“ на Страшимиров

Театралните самодейци от Народно читалище „Виделина-1865“ подготвят „Свекърва“ на Страшимиров

37
0
СПОДЕЛИ
културни събития

chitalishteМария МАСЛЕВА

Театралните самодейци от Народно читалище „Виделина-1865“ започнаха работа по комедията „Свекърва“ на Антон Страшимиров.
Сред самодейците, които ще влязат в ролите на героите от „Свекърва“ са Стефан Рапонджиев, Владислав Влайков, Мирослав Цветков, Юлия Богоева, Стоянка Филина, Цветелина Чардакова и др., а ръководител на театралната формация е Дочка Кацарева.
Любопитна е историята на комедията „Свекърва”, която Антон Страшимиров написва, заедно с още две пиеси, по време на пребиваването си в Швейцария. Там през 1905 г. известният с критичното си перо общественик търси убежище след публикуването на неговите нашумели „30 обидни за царското височество” статии. Изпаднал във финансови затруднения, Страшимиров решава непременно да спечели обявения за откриването на Народния театър конкурс и затова участва под различни имена и с трите си „швейцарски” пиеси. Само една от тях подписва с името си, а за автор на „Свекърва” посочва съпругата си, при това с бащината й фамилия. Конспиративният подход проработва по възможно най-добрия начин, така че журито отличава и трите пиеси, смятайки че са от трима различни автори. Първата награда е отредена за „Свекърва”.
За пръв път в България комедията „Свекърва” е изиграна във Варна, родния град на Антон Страшимиров, от общинската театрална трупа на 21 февруари 1907 г., а 2 месеца по-късно – на 23 април 1907 г., е представена и в Народния театър в София.