Начало Общество Майка: „Нося салфетки, а детето ми всеки ден е мръсно“

Майка: „Нося салфетки, а детето ми всеки ден е мръсно“

СПОДЕЛИ

Уважаеми читатели, както ви обещахме, продължаваме да следим темата за плащанията и събирането на "консумативи" извън регламентираната такса в етските градини. По този повод наш репортер бе потърсен от майка, която пожела да даде своята гледна точка. Не споменаваме името на жената, защото тя сподели, че се притеснява, че  всичко, което ни разказа, ще повлияе още по-негативно върху отношението към детето й. Предаваме думите й дословно:

"Моето дете посещава яслата,която се намира при блока на МОК-а. При нас в всеки родител носи мокри кърпички, салфетки, тоалетна хартия, вода и чашки за еднократна употреба. Всеки месец от първо до десето число,всеки родител трябва да занесе всички тези консумативи, а когато се забавим, започва едно натякване от сестрите какво не сме занеслии всяка сутрин ти го напомнят.  "Вода, носни кърпички, салфетки…" Аз всеки месец нося по една туба с вода от 5 или 10 литра, нося салфетки по 50 или 100 броя и всеки ден детето ми е олято, вече не зная как да му пера блузките. Вечно е лекьосан. За какво ги нося тези салфетки, когато детето е вечно омазано?!… Проблемът е, че когато кажеш нещо на възпитателите от градината, ставаш най-лошата на света, дума не дават да им се каже,а към детето ти започват да се отнасят като с парцал. Един път го взимам гръбчето му обелено, одраскано, попитах възпитателката Д. и тя започна да ми обяснява,как детето (на година и половина) само се е одраскало с нокти по гърба. Самата възпитателка започна да ми се кара пред 5 или 6 деца,грубият й тон стигана до там,че ми крещеше "ти на каква ще ми се правиш,ма?"

Вярно е, че не ни задължават да даваме пари за консумативи, но това, че ни задължават да си ги купуваме, си е пак даване. Когато взема детето отградината, винаги е жадно, когато поискам една чаша вода става страшно. От градината ни задължават да си носим конумативите, не е който иска, а е задължително. От градината ни казват, че ако не си носим консумативите детето ми няма да е изтрито, няма да ми е чисто и аз се принуждавам да ги нося. Проблемът е обаче,че въпреки, че нося всичко това, винаги когато взимам детето от градината,то е като прасе,ако щете ми вярвайте. Взимам го с гурелите на очите, неизмит, гащичките му винаги са нацапани. За какво ги нося тези мокри кърпички в градината?… Не зная как ги обслужват тези деца, но честно ви казвам, възмутена съм. В градината на детето му изчезна  горнището на чисто нова пижама, два чифта долно бельо и два чорапогащника изчезнаха.  4 лева ми струва само един чифт гащички. Понякога всичко това наистина ми идва в повече.

 Разказвам ви го, защото искам да стане ясно как родители сами "искат" да си носят консумативите и какво е отношението на някои от служителите в тези заведения. Защо ги даваме тези 40 лева, като ни карат да си купуваме и консумативите, които са още 10 лева. Честно казано не съм ходила при директорката на градината, защото не съм убедена, че нещо ще се промени. Дори да е забранено събирането на пари, ще го правят, правили са го и ще продължават да ги събират. Така е било,така и ще бъде. Дано тези материали доведат до промяна и към отношението към децата и да се спрат порочните практики."

Записа: Соня Гарчева

 

18 КОМЕНТАРА

  1. Тук вече съм съгласна.
    Трябва да се направи нещо.
    Както и преди казах,не защитавам никого защото и аз имам резерви към определена учителка.
    Но при толкова недоволни трябва да се уведоми директорката и да се проследи какво се предприема.
    Аз не съм съгласна с обвиненията за петната по дрешките на децата.
    След като детето ми премина в 1ва група на градината следите от храна ги имаше всеки ден.
    Но след 3-4 месеца мога да кажа,че детето ми е все по-чисто,но това става и с практиката,развива се координацията и т.н.
    Нека една майка да се опита да нахрани едновременно 20 деца и нито едно от тях да не се нацапа-мисия невъзможна.




    0



    0
  2. Аз не мога пък да разбера такива като вас. Майките не са анонимни, защото от екипа на медията сигурно знаят кои са. И може би ако някой се заеме да направи нещо по въпроса, ще има смисъл. А доколкото разбирам медията застава с името си, защото понякога медиите са силни, когато знаят и умеят да защитават слабите.




    0



    0
  3. И стига се оправдавахте със заложници ,не сме в Сомалия!
    Едно е да Ви се иска,друго е да Ви стиска!
    Кефите се ,когато по телевизията някой се изправи и публично обвинява за несправедливост,но Ви е по-лесно да се скриете и да се правите на жертви.
    Има си директор, отнесете случая към него.
    И най-дългия път започва с първата крачка.
    Като не ви изнася в тази ясла ,отивате в другата.
    Аман от овчедушие и мрънкане .
    Сега пък очаквайте втора серия -„Коледни празници“
    Там пък Ви е бедна фантазията …




    0



    0
  4. Няма как да влияеш на едно дете за два часа,при това като сте уморени.
    Вместо да се висне по форуми и да се плюва анонимно вземете та си ги погледнете за повече време дечицата.
    Тоалетната хартия,водата и мокрите кърпи стоят на детето ми в шкафчето,като мокрите кърпи ги нося по желание.
    Салфетки ползваме и у дома,редно е децата и в градината да ползват.
    Не ме е срам да си призная,че ми се случва да се окапя-да, аз големия човек го правя. А Вие скъпи майки ? Какво остава за децата.




    0



    0
  5. И не е оправдание, че някое дете дошло мръсно в градината, та, видите ли, ние няма да ги мием. Защото, мръсните деца са между чистите, и много по-лесно е да научиш едно дете да не се мие, отколкото да се мие. Дъщера ми, напр., я бяха научили, че мократа кърпа замества чешмата. Ето как от научено дете аз получих ненаучено. И задавате ли си въпроса как и колко един родител влияе на детето си за по два часа вечер, когато и той, и детето са уморени, и кой всъщност възпитава децата ни?!?
    Общината трябва не да им дава пари за консумативи, а да им проведе курсове за какво точно са детскте градини и кой на кого и колко е длъжен.




    0



    0
  6. Аз лично не избрах тази ясла за детето си, защото: 1. Яслата беше на втория етаж. – Представих си как детето ми, едвам проходило, се търкаля по стълбите. 2. Задната порта не само, че беше отключена, но и зееше отворена, а от нея се излиза директно по средата на улица. 3. Не ми се видя проветрено.
    За персонала нищо не мога да кажа, но за мен лично тези факти са достъчни, за да преценя, че не се напъват да мислят.




    0



    0
  7. защо тези така наречени“Майки“ не застават с имената си

    Ами аз вече го казах. Защото „тези така наречени“Майки““ имат заложници! А че има проблеми в детските ясли/градини и те не се решават, защото никой родител не смее да се обади, е пределно ясно.




    0



    0
  8. Който има проблем ,да се обърне където трябва,за да му се реши проблема.Затова българския народ е измислил една много хубава поговорка „Почукай и ще ти отворят“Не мога да разбера защо тези така наречени“Майки“не застават с имената си а с никнеймове…Мили майки не са ви виновни нито лелките нито учителките .Поговорете с тях а не използвайте лесния и скрит начин….Не е честно да споменавате името на градината а своето не.Аз заставам с името си ,който има смелост нека го направи Цветемира Загорска.




    0



    0
  9. Моето дете посещава ОДЗ“ Първи юни „. Аз като родител, с чиста съвест мога да кажа, че съм спокойна, когато детето ми е на градина, защото знам, че е на топло, че е нахранено и че му е обърнато подобаващо внимание – между другото досега винаги съм го взимала в изряден вид. Не знам защо стана толкова голям проблем с тези консумативи? Но помислете колко струва на месец бебешката кухня(около 30 лв.) – това е само за храна…Таксата в детската градина е 40 лв. включва(храна, отопление, грижи за детето…). Аз съм ЗА събиране на такси за консумативи, защото няма да съм лично ангажирана да нося салфетки, кърпички и вода, а всичко ще се набавя от самата градина. И няколко въпроса към анонимната госпожа – Вашето дете в къщи не се ли цапа? Ако Вие трябва да храните 15-20 деца , дали всички ще са чисто нахранени и прилежно изглеждащи? И как според Вас възпитателите могат да махнат петната от нацапаните дрешки с мокра кърпа или салфетка?…Това вече се включва във вашите задължения. Нищо лично…




    0



    0
  10. Знаеха как се държи лъжица и се хранеха сами макар и лееееко непохватно.
    Това го постигнах аз и не чаках лелките да ги учат.Но пък деца на 2г6м се водеха с наакани памперси още сутринта-свидетел съм.
    Неудобно ми е било когато лелките ми се извиняват,че детето се напикало или намокрило.
    Ми и у дома се напикава и намокря.
    А у вас не се ли цапат? Сигурно не.
    Детето ми беше нахапано по ръката-добре.
    След като захапа и то нападателя си вече не е хапано.
    Стига сте търсили отговорност от хора,след като тя ви убягва на самите вас.
    Не съм защитник на никой, това е лично мое виждане.




    0



    0
  11. Ясно е ,че 2 жени не могат да гледат 20 деца като по учебник.
    Та аз лудвам от 2те си деца.
    Но пък и родителите доста пъти са немалрливи.
    Не може да отвориш вратата на яслата, да пуснеш детето си и да започнеш да изискваш.
    Искаш да не се напикава, да не се омазва с храна, да се храни само ,да ползва гърне и т.н.
    А в същото време да не си положил никаква основа към тези изисквания.
    Да си го пращаш с памперс, плюс 3-4 бр. резервни за деня.
    Да не си си направил труда у дома да да създаваш навици за гърне и хранене с прибори.
    С една дума-в яслата ще се научи.
    Извинете ,но след като ви е мързяло вас ,защо чакате от една институция да изгражда тези елементарни навици? Пък и да тропате с крак и да сте недоволни?
    И двете ми деца са минали през въпросните ясли, но и двете ми вече спяха без памперс , а през деня къде с инциденти,къде без, ползваха гърне.




    0



    0
  12. …Принципно ние не ходехме през лятото,когато беше сборна група,но един ден ни се наложи да пътуваме и нямаше на кого да го оставим.В този ден първа смяна беше лелка от другата група ,останах като гръмната от отношението и към детето ми!При влизането му през врата започна да плаче понеже видя,че не са неговите лелки и в момента в който аз затворих вратата към стаята,въпросната лелка го хвана за раменете и започна да го тресе и да му крещи „защо ревеш бе,защо ревеш….“.Идваше ми да влезна вътре и да я хвана за косата !Ако не беше много наложително да пътувам и можех да го взема със себе си щях да я оскубя!Следобед когато го взех ги попитах за случката,а те се правят,че не знаят за какво става дума….. От този ден крачетата ни повече не са стъпили в тази така наречена ясла!




    0



    0
  13. Моето дете също ходеше в горе посочената ясла.Меко казано съм възмутена от отношението към децата там.Освен,че задължават родителите да носят консумативите,не се отнасят добре към децата!На рождения ден който празнувахме в яслата,аз не влизах гледах от отвън,че да не се разплаче детето за мен,влезе едно момиче,което заведох да снима, беше му направило впечатление,че едната от сестрите се държи доста грубо с децата,а пред мен беше най-миличката ,а аз се чудех защо детето ми не иска да влиза когато тя е сутрин…!Децата дори и малки,могат да ни покажат по техен си начин,когато нещо не е наред!




    0



    0
  14. Сега е вече пораснала принцеса и с удоволствие ходи на градина. Случва се доста често вечер да не иска да си тръгва.Благодарна съм на госпожите и. За мен те са не само добри педагози, но и психолози и умеят да предразположат всяко дете.
    Винаги обаче съм се потрисала от отношението на някои родители към собствените си деца.Била съм и свидетел как сутрин дечица се водят несресани, неизмити и с мръсни дрешки…
    НЕКА ПРЕДИ ДА КРИТИКУВАМЕ УЧИТЕЛИТЕ И ЛЕЛИТЕ СЕ ЗАМИСЛИМ ЗА ТОВА КАК НИЕ ОТГЛЕЖДАМЕ И ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕЦАТА СИ.
    МИЛИ УЧИТЕЛИ, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
    една обикновена и благодарна майка




    0



    0
  15. Избрах детска градина „Рйна Княгиня“, защото смятам, че тя е най-добрата в града. Детето ми посещаваше детската ясла към същата градина и бях очарована от отношението на всички работещи там към децата ни. Малката се адаптира много бързо към новата обстановка благодарене на професионализма на сестрите и леличките в яслата. Въпросът къде да продалжи детето ми след това не съществуваше.




    0



    0
  16. …. вършат работата съвестно, защото никой не ги контролира. Никой не дава гласност. Тук като пише някой пак нищо не става. Все тая, то в нито една общинска служба не се вършат нещата както трябва и всеки ти се прави на много велик и на много важен, позволяват си да ти говорят все едно си някой тъпанар, но все пак тук става въпрос за малките деца, отношението към тях. Даже сега се сещам, че колежката ми е разказвала как няколко пъти е се е случвало да отиде да си вземе детето и да няма госпожа, а само лелка. Те не си спазват работното време дори. Аз бих си пуснала жалба срещу тази учителка пък нека нещо направи после. Дано някой се погрижи за този проблем, защото го има и в други градини!




    0



    0
  17. Здравейте! Аз имам колежка, чието дете учи в детската градина до поликлиниката (не зная как се казва). Тя по същия начин носи всеки месец същите материали, които уж се ползват за детето и (това не е сигурно). Тя също си мълчи за каквото и да било, защото има опасения да не започнат служителите на конкретното заведение да се отнасят към детето и пренебрежително. Разбира се всяка майка е права за себе си и винаги защитава своето дете, но след като това се среща доста често не само в една детска градина и с различни служители, значи проблема не е в детето. Разказвала ми е също как е заварвала „лелката“ да спи. Първо – директорът на това заведение не си върши работата. Второ – някой от общината сигурно може да контролира това положение, но никой не се интересува какво се случва – нали има децата какво да ядат, има кой да ги „гледа“, ако може така да се каже. Не се спазва реда, то това е ясно. За примери може да се говори много, аз нямам конкретен пример, но съм сигурна, че хората не си




    0



    0
  18. За да има промяна в отношението към децата някой трябва да контролира поведението на „нашите“ хора – mission imposible. Сама казваш, че като се оплачеш става по-зле. И аз съм минала по тоя път. Както се изрази един приятел по повод на моите борби: „Ти имаш заложник и нямаш място за действие“. Радвам се, че сега сме в друга градина, една от малкото останали с ред и добро отношение. Мога само да ти съчувствам и да те посъветвам и вие да ползвате друга градина, а не тази към яслата, защото очевидно и там ще е същото положение.




    0



    0