Начало Бизнес Теменужка Петкова: Обвиненията на бизнеса за цената на тока са неверни

Теменужка Петкова: Обвиненията на бизнеса за цената на тока са неверни

СПОДЕЛИ

Държавната енергетика е в цветущо състояние и обвиненията на бизнеса, че този сектор не се управлява добре, са напълно неверни. Това каза на специален брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод проведената пресконференция на Асоциацията на организациите на работодателите в България.

Според министъра, през 2014 година сектор „Енергетика“ е бил на загуба, докато по предварителни данни 2017 година всички дружества в него завършват с положителен резултат, тоест, генерират печалби. Единственото изключение е ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, заради плащаните квоти за замърсяване на въздуха.

Петкова посочи, че по сметките на енергийните дружества в момента има над 1.3 милиарда лева и нарече това „успешно управление на моя екип“. Министърът обеща пълна подкрепа на бизнеса, ако посочат факти за картелно споразумение на търговците на енергия и призова тези данни да бъдат предадени за реакция на Комисията за защита на конкуренцията.

Изявленията за цени на електричеството на свободния пазар от 120 лева за мегаватчас и повече, Петкова определи като „неверни“. Според нея, на Независимата енергийна борса се предлагат достатъчни количества ток, които не се купуват от бизнеса.

Според данните, са предложени 137 000 мегаватчаса, а са изтъргувани 39 000 мегаватчаса, посочи тя. Що се отнася до прогнозите на бизнеса за поскъпване на тока за бита между 15 и 30%, Петкова бе категорична – цените на тока на регулирания пазар се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране.