Начало Анализи Температури от минус 8 до 20 градуса през ноември

Температури от минус 8 до 20 градуса през ноември

СПОДЕЛИ

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, по Черноморието – около 0 градуса, а най-високите температури ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10, а в планинските райони – от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първите дни от ноември ще преобладава слънчево време, температурите ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Към 3-4 ноември през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на отделни места ще превали дъжд итемпературите слабо ще се понижат. Относително подобрение на времето и повишение на температурите се очаква от 5 до 7 ноември. През последните дни от десетдневието облачността отново ще се увеличи и на места ще има валежи: в равнините от дъжд, а в планините – от сняг. Температурите ще се понижат.
И през второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо. Около 12, 17 и 20 ноември ще има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения. Ще има и валежи, като с понижението на температурите дъждът по високите полета и в Предбалкана ще преминава в сняг.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще се определя от антициклонален тип атмосферна циркулация. Динамиката ще намалее и над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите през ноември са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско“ или „сиромашко лято“, обяснява метеорологът.