Начало Общество Тенисисти от 23 държави се включиха в детския международен турнир по тенис...

Тенисисти от 23 държави се включиха в детския международен турнир по тенис на маса в Панагюрище

СПОДЕЛИ
В присъствието на много официални лица, състезатели и публика беше поставено официалното начало на първото за България издание нa международния турнир по тенис на маса WTT Youth Contender PANAGYURISHTE Presented by Asarel. Кметът на Панагюрище Никола Белишки, инж. Николай Пелтеков – изпълнителен директор на „Асарел-Медет”, и председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов се включиха в откриващата церемония. Турнирът ще се проведе от 15 до 21 май в зала „Арена Асарел“ – Панагюрище, а в него участват 170 състезатели от 23 държави. Организатори са сдружение „Асарел България Оупън“, с помощта на Министерството на младежта и спорта, в партньорство с Българската федерация по тенис на маса.
Кметът на община Панагюрище Никола Белишки пожела здраве и успех на участниците. „Благодаря на всички, които повярваха в това начинание и най-вече на организаторите, които положиха максимални усилия турнирът да бъде на най-високо ниво”, каза Никола Белишки.
Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Николай Пелтеков поздрави организатори и състезатели и припомни, че през годините зала „Арена Асарел“ е приемала много прояви, но благодарение на тениса на маса спортният свят е научил къде се намира Панагюрище. „Поздравявам организаторите от сдружение „Асарел България оупън“, които вложиха много енергия и сили днешното събитие да стане факт и им пожелавам турнирът да се превърне в традиционен. Особено ме радва фактът, че пред себе си виждам толкова много тенисисти, на които желая да са бъдещи шампиони“, допълни инж. Николай Пелтеков.
„Щастлив съм, че най-накрая успяхме да осъществим тази отдавна обмисляна идея за тенис турнир от световна величина, който да е насочен изцяло към децата„, каза председателят на сдружение „Асарел България Оупън“ Асен Попниколов при откриването на турнира. „Изправяме се пред предизвикателството да създадем една традиция в детско-юношеския тенис на маса, защото за нас бъдещето развитие на българските надежди в този спорт е от първостепенна важност. Знаем, че всяко начало е трудно, но както казваше покойният проф. д-р Лъчезар Цоцорков – „Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме“. Днес ние правим тази крачка за първи път в България, следвайки примера на хора като него визионери и мечтатели – за един по-добър свят за нас и нашите деца“, добави Асен Попниколов.
Входът за целия период на турнира е свободен за всички, които искат да подкрепят младите български таланти в тениса на маса.
Равносметката след първия състезателен ден е три предстоящи четвъртфинала за Мирослав Шмид, Виктор Димитров и Димитър Йовев във възрастова група до 13 години.
Днес опонент на Димитров ще бъде Yigit KAYA /Турция/, Шмидт ще се изправи срещу Nir ENGLER /Израел/, а Йовев излиза срещу Konstantinos ALEXOUDIS /Гърция/.
При по-големите Йоан Величков отпадна в осминафинален двубой от представителя на Китайско Тайпе Jing-Kai HUNG.
Людмил Димитров и Стефан Димитров също излязоха от своите групи до 17-годишните, като Стефан отстъпи на европейския шампион до 21 години.