Начало Интервюта Теодосий Спасов: Проф. д-р Лъчезар Цоцорков разбираше стойността на пътуванията и изследванията...

Теодосий Спасов: Проф. д-р Лъчезар Цоцорков разбираше стойността на пътуванията и изследванията на нашите учени в Антарктида

СПОДЕЛИ

-Г-н Спасов, вашият художествено-документален прочит на Антарктида – „Танцът на пингвините“, бе представен в Панагюрище, а на 20 октомври ще бъде показан и в кино „Влайкова“ в София. С какви чувства посрещате тази премиера?

-Много съм развълнуван за този филм, защото той по някакъв начин отбелязва моето пътуване и впечатления от Ледения континент, на който бяхме заедно с Християн Цвятков. Бяхме поканени от проф. Пимпирев да се включим в последната експедиция. Той самият определи това наше пътуване като научен експеримент – да създадем музика под влияние на впечатленията си там. Получихме вдъхновение и създадохме 13 пиеси, които предстои да бъдат аранжирани и да влязат в студио и с още няколко музиканти да им дадем по-голям мащаб, да се появи албум по формата на аудио и видео диск с кратката версия на „Танцът на пингвините“, която е само музикална без текст. Пълнометражният филм, който предстои да се появи по кината в цялата страна, е много по-широк, с отделено внимание към участниците в тази експедиция, невероятно заснет и монтиран от Румен Василев. Аз видях само трейлъра (бел. ред. миналата седмица) и наистина ме впечатли. Като фон е използвана една от композициите, която се казва „Вълчият залив“.

 

 

-Филмът има посвещение. На кого е?

-Да, на моя приятел проф. Лъчезар Цоцорков, който приживе оказва дългогодишна подкрепа на българската антарктическа база и българските антарктически експедиции и който за съжаление си замина. Познаваме се отдавна. Живял съм известно време в панагюрските колонии с моите родители. Дори там ходя често да си почивам и да пиша музика.  Проф. Лъчезар Цоцорков наистина е помагал много на антарктиците, дори там има и две къщички, които са негово дело. Той е бил човек, който е разбирал стойността на пътуванията и изследванията на нашите учени там и им е помагал. Нашето място на Антарктида е много достойно, ние сме едни от малкото присъстващи държави на този континент.

-Ще видим ли във филма кадри от самата база, от тези къщички, за които споменахте?

-Да, разбира се. Бих искал да споделя, че на 8 декември ще се състои моята първа в живота фотографска изложба. Около 30 неща ще са от престоя ми на Антарктида. Носих си фотоапарат и каквото съм успял да заснема в по-професионален вид (смее се), защото аз съм аматьор и това ми е хоби. За подбора ми помогнаха моя гуру, учител и подстрекател във фотографията – Зафер Галибов, и фотографката на БНР Ани Петрова. По време на изложбата с Християн Цвятков ще свирим композициите, правени на Антарктида, а проф. Пимпирев и колегите му от групата също ще бъдат поканени. Изложбата ще бъде подредена във фоайето на БНР.

 

Цялото интервю четете в monitor.bg