Начало Здраве Тестват медицинските работници, били в контакт със заразения 67-годишен пациент

Тестват медицинските работници, били в контакт със заразения 67-годишен пациент

СПОДЕЛИ
Болница

От началото на кризата до момента от „Уни Хоспитал“ са изпратили 17 проби за изследване към референтна лаборатория 

Всички медицинските работници, били в контакт със заразения 67-годишен пациент, се тестват с т.нар. бързи тестове. Това съобщи управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Красимира Чачова-Ранчева по време на днешната пресконференция в общината. Изследванията на контактния персонал са започнали още вчера и продължават днес и утре. До момента направените тестове са отрицателни. Според указанията на епидемиолозите, на 7-я и 14-я ден ще бъдат взети проби от всички медицински лица, били в контакт с болния, а пробите ще се изпратят в референтна лаборатория за ПСР диагностика, каза още д-р Чачова.

От началото на кризата до момента за изследване към референтна лаборатория от „Уни Хоспитал“ са изпратили 17 проби – на хоспитализирани болни и на такива, които са съмнителни за коронавирус,  като единствената за сега положителна проба е от вчера – на 67-годишният панагюрец.

По време на брифинга д-р Чачова подчерта, че със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, „Уни Хоспитал“ е една от болниците, в които се извършват лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19. По повод заповедта е направена пълна организация, така, че Вътрешно отделение да може да даде нужната сигурност и стабилност  както на пациентите – съмнителни или доказани с COVID-19, така и на медицинския персонал. За лечение на болни от коронавирус болницата е отделила и изолирала 23 легла във Вътрешно отделение и 17 в отделението за реанимация.

Направена е организация и в спешното приемно звено.  Обособен е изнесен кабинет тип фургон, откъм страната на спешното, където постъпват съмнителните случаи. Водят се стриктни журнали, посочи още управителят на „Уни Хоспитал“.

__________________________________________________

Д-р Красимира Чачова-Ранчева има завършени специалности по Вътрешни болести през 2008 година, специалност Пневмология и фтизиатрия през 2012 година и магистърска степен по Здравен мениджмънт през 2013 година.

Д-р Чачова-Ранчева е работила като лекар във Вътрешно отделение на МБАЛ „Събо Николов“, пулмолог в СБАЛПФЗ Пазарджик, интернист в МБАЛ „Пазарджик“, лекар към  Център за спешна медицинска помощ Пазарджик – филиал Панагюрище.

Управителят на Панагюрската болница е член на Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

Професионалните интереси на д-р Чачова-Ранчева са в областта на пулмологията, сънната апнея и нарушенията на дишането по време на сън, на вътрешната медицина. Има участия в международни и национални конференции и семинари на БДББ и  ERS (Европейско дружество по белодробни болести).