Начало Общество Тежки глоби за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление

Тежки глоби за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление

СПОДЕЛИ

Тежки глоби влязоха в сила от вчера за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление. Те са заложени в промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които бяха обнародвани в днешното издание на Държавен вестник.

Глобите за некачествените дърва за огрев може да стигнат до 10 000 лева, като в добавка е предвидена и имуществена санкция до 50 000 лева. Толкова е максималното наказание, ако продажбата на твърди горива за битово отопление се прави без регистрация. Освен това законът задължава продавачите да се ангажират с предварителни проверки дали стоката им отговаря на определените с наредбата екологични норми. За целта могат да се ползват български или чужди лаборатории.

Глоба от 100 до 1000 лева е заложена в друга промяна, свързана със замърсяване на въздуха при строителни или ремонтни дейности, разрушаване на сгради и транспортиране на ситни товари или строителни отпадъци и земни маси. При повторно нарушение санкцията се удвоява, а парите трябва да отиват бюджета на общините. Законът дава отсрочка от година на кметовете да разработят и изпълняват програма за намаляване нивата на замърсяване в градовете.

От 2020-а година обаче, ако няма резултати, ще има глоби и за общините до 5000 лева. Влезлите от днес в сила текстове дават и право на КАТ да спира коли от движение, ако има явна нарушаване на чистотата на атмосферния въздух.