Начало Общество Тонове измряла риба при замърсяването на река Марица

Тонове измряла риба при замърсяването на река Марица

СПОДЕЛИ

Река Марица е замърсена с пестициди. Това е най-тежкото замърсяване на реката, констатирано досега. Тонове риба са измрели, съобщи днес Марин Маринов от  Басейнова дирекция на Източнобеломорски район.

От 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив са взети проби и е извършен анализ на водите по 86 показателя, които могат да предизвикат такова токсично отравяне. За следните показатели не са констатирани превишения – цианиди, живак, арсен, разтворен кислород и неразтворени вещества. Открити са завишени концентрации до два пъти на два пестицида във водите на река Пишманка, която се влива в Марица. Те са с много висока токсичност и са използвани за растителна защита, поясни Маринов.

На „Екоинвест“ – предприятието, причинило тежката екологична катастрофа, ще бъде наложена глоба по Закона за екологичните щети. Глобата може да стигне до десетки хиляди лева.

Всеки месец ще се вземат проби от реката. Няма опасност за питейната вода на Пловдив. Остава в сила ограничението за улова на риба по поречието на Марица.

Към момента е възстановено нормалното състояние на водата в река Марица, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Тя ще създаде комисия за проверка на складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди, каквито са останали шест на територията на област Пловдив – в Хисаря, Старосел, Иван Вазово, Старо Железаре, Войнягово и Трилистник.