Начало Култура Тоня Борисова: Книгата-спектакъл е Сребърната ни сватба с Александър, а вие, приятели...

Тоня Борисова: Книгата-спектакъл е Сребърната ни сватба с Александър, а вие, приятели – скъпите гости

СПОДЕЛИ

img_8567

Близката родственица на Захари Стоянов, Тоня Борисова, представи в Панагюрище впечатляващ и наситен с емоции авторски поетичен спектакъл.

Прочувствената среща се състоя на 18 октомври в Градска библиотека „Стоян Дринов” и започна с откъс от филма „До коляното на Бог”, сниман от Тоня и нейния съпруг режисьор – операторът Александър Борисов.

img_8566

Това е един от 45-те филми, посветени на България и нейната красота и величие.

Особено ми е приятно, когато стъпвам на панагюрска земя, защото тук се чувствам много близо до своите духовни корени”, сподели Тоня пред своите гости и така обясни защо е избрала именно тук да бъде премиерата на нейната книга „Път от светлина в безкаря”.

Книгата е много специална за Тоня, защото е посветена на нейната най – голяма любов, покойния й съпруг Александър, който напуска този свят само ден преди да отпразнуват Сребърната си сватба.

Той беше човек, който през огън и вода минаваше, за да защитава правдата, да воюва за истината и да прави добро”, сподели поетесата с умиление и любов и допълни още:

Тази книга е различна. Тя е един биографичен роман в стихове. „Много рядко се пишат подобни книги, защото е много лично и много трудно да разкриеш до край себе си.”

Книгата е наречена „Път от светлина в безкрая”, защото последните думи на Александър към Тоня са да помни, че не трябва никога да се предава, че не трябва никога да изпада в отчаяние, че трябва да помни, че има огромните богатства – децата, родени с любов.

„А аз отгоре ще ви светя, за да не объркате пътя мила моя, защото човешкият живот трябва да се върви с достойнство, а всяка стъпка да изписва светлина. Път от светлина в безкрая”.

Книгата съдържа 213 стихотворения, посветени на Александър Борисов, от които прозвучаха темите за всеотдайната любов, нежност и обич, за семейството и традициите.

В края на срещата ВГ „Китка” подари на авторката и публиката прекрасни мигове с български народни песни.

img_8602